THEPOWERGAME
Ανάμεσα σε συμπληγάδες κινείται η κυβέρνηση την ώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό βρίσκονται στα όρια της εξάλειψης, καθώς οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια οδηγούν σε έξαρση της ακρίβειας και μεγαλώνει η ανάγκη για ισχυρότερες κρατικές παρεμβάσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς υπό την σκιά της εκρηκτικής ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας δημιουργούνται φόβοι για νέα αύξηση του πληθωρισμού. Το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον αντιληφθεί ότι τα κρατικά ταμεία – των οποίων οι αντοχές είναι περιορισμένες – είναι τα μόνα που μπορούν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία.
Το χτύπημα είναι διπλό, καθώς σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δέχονται όλο και πιο ισχυρά χτυπήματα λόγω των ανατιμήσεων που βρίσκονται εκτός ελέγχου, ενώ την ίδια ώρα η διεύρυνση της εμβέλειας των μέτρων στήριξης μοιάζει αδύνατη λόγω των υφιστάμενων περιθωρίων του προϋπολογισμού.
Χαρακτηριστικός είναι ο προβληματισμός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ο οποίος τόνισε ότι οι δυνατότητες δημοσιονομικής παρέμβασης με κριτήριο την «αντισταθμιστική ισχύ» στις απώλειες των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων γίνονται όλο και μικρότερες όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφερόμενος στα μέτρα τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης τα οποία διαφέρουν, ωστόσο όλα εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και ρίσκων. Μάλιστα δεν προσδιόρισε τον χρόνο και το εύρος των μέτρων. Το μόνο βέβαιο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος το Πάσχα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενίσχυση θα έχει ύψος 200-300 ευρώ και θα στοχεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Παρόλα αυτά τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Από την άλλη, αν δεν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές στρόφιγγες, η μάχη με την ενεργειακή λαίλαπα θα είναι άνιση.
Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην σύσταση ειδικού ταμείου που θα αποτελέσει μία νέα πηγή ρευστότητας για να χρηματοδοτηθούν τα ενεργειακά αναχώματα, ωστόσο προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι τα δάνεια από την Κομισιόν δεν θα φέρνουν μαζί τους ρήτρες και δεσμεύσεις. Επιπλέον οι νέες δημοσιονομικές δαπάνες δεν θα είναι επιβαρυντικές για το έλλειμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά με επιστολή του στα αρμόδια κοινοτικά όργανα να εξαιρεθεί σειρά δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα έτσι ώστε να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Λόγω της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και των διαταραχών στο εμπόριο και τις επενδύσεις ο βαθμός επικινδυνότητας για εκτεταμένες ζημιές στην πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα ενισχύεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληθωρισμός σημείωσε νέα άνοδο τον Φεβρουάριο στην περιοχή του 7% από 6,2% τον Ιανουάριο, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ακριβές ύψος του να ανακοινώνονται αύριο. Την ίδια ώρα, σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 4,5% αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.