THEPOWERGAME
Τις εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας παρακολουθούν εντατικά οι τουριστικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι δεν βλέπουν μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή επίπτωση στη φετινή σεζόν, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ενεργειακό σοκ, χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να κάνουν έστω και μια πρώτη εκτίμηση.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει το ζήτημα Ρωσίας – Ουκρανίας, τόσο σε ένταση, όσο και σε χρονική διάρκεια», τονίζει σε επικοινωνία με το powergame.gr ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.
«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε αν τα τρέχοντα γεγονότα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό μας. Όλα έγιναν μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Θα περιμένουμε να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα», υπογράμμισε, τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι ένας τομέας που πάνω από όλα έχει ανάγκη από ηρεμία.
Το τι μπορεί να επακολουθήσει έπειτα από μια συνθηκολόγηση και του όποιου νέου καθεστώτος μεταξύ των δύο κρατών, σε συνδυασμό με μια πιθανή επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, βάζει σε σκέψεις τους επαγγελματίες του τουρισμού.
«Επικρατεί έντονη ανησυχία γύρω από το ενεργειακό ζήτημα. Αυτό, πράγματι αποτελεί ένα φόβο για εμάς. Από την άλλη, θα επαναλάβω πως όλα παραμένουν αβέβαια. Θα περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγει ο ΓΓ του ΕΟΤ.
Στην ίδια γραμμή είναι και ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Καθησυχαστική παραμένει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με τον πρόεδρό της, Γρηγόρη Τάσιο, ναι μεν, να θεωρεί πως όσο διαρκούν οι επιθέσεις η κατάσταση θα δυσχεραίνει για την Ευρώπη, αλλά το χρονικό περιθώριο για να υπάρξει ισορροπία είναι για την ώρα επαρκές.
Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο είναι η Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θάσος. Την αντίστχοιχη περσινή περίοδο οι κρατήσεις από Ρωσία και Ουκρανία σε αυτές τις περιοχές είχαν ήδη προχωρήσει κάτι που σήμερα δεν διαπιστώνεται, λόγω της μείωσης των προγραμματισμένων πτήσεων από τα δύο κράτη.
Σενάρια για τα επίπεδα των αφίξεων
Από την άλλη, λίγο πριν από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα είχε ανακοινώσει αύξηση τουριστών στη χώρα μας, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες η TUI Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 χιλιάδες τουρίστες θα επισκεφτούν το 2022 τη χώρα μας, με ήδη κλεισμένα συμβόλαια με κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους σε Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν πως οι high-end Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα κατά την φετινή σεζόν, ανεπηρέαστοι από οποιαδήποτε γεωπολιτική ή οικονομική κρίση. Για την Ελλάδα η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά που εν μέσω πανδημίας ήταν σχεδόν απούσα για αυτό και στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να γίνει μια επανεκκίνηση.
Μέχρι στιγμής αναμένεται να καταγραφούν ίδιες αφίξεις με εκείνες του 2021.
Από την άλλη, η ρωσική αγορά, το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν ανήκε στους βασικούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού που ήταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία οι Η.Π.Α. και η Ιταλία. Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν περίπου 610.000 χιλιάδες, ενώ το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες.