THEPOWERGAME
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να το διατηρήσει ανοιχτό για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία), ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που υποστήριξε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, να σταματήσει δηλαδή τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Στην αποκλειστική συνέντευξη, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βγάλει επισήμως από το τραπέζι τις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και να δώσει στον εαυτό της μεγαλύτερο περιθώριο όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα βάλει τέλος στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στην επόμενη συνεδρίαση της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον «πολύ πιο αβέβαιες»
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον «πολύ πιο αβέβαιες», γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προτιμήσει την προσοχή.
«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσα τη συνέχιση του APP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να φέρουμε το τέλος πιο κοντά»,ανέφερε.
«Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τέλους του APP τον Μάρτιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «να μεγαλώσει την ευελιξία της» αφαιρώντας το «σύντομα» από την καθοδήγησή της.
«Η κρίση θα μειώσει τις τιμές μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα μετά από μια αρχική άνοδο»
Η Ευρώπη εισάγει περί του 40% της κατανάλωσής της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως επίσης και σιτηρά, κάτι το οποίο κάνει και από την Ουκρανία. Κατά τον ίδιο η κρίση είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» μετά από μια αρχική άνοδο.
«Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμα πληθωριστικό αποτέλεσμα – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Στουρνάρας.
«Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές μέσω των δυσμενών εμπορικών επιπτώσεων και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».
Όπως ανέφερε, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η αποπληθωριστική τάση που επικρατούσε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία του κορονοϊού έχει εκλείψει.
Πάντως, η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα τρέξει το APP τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα το τερματίσει «λίγο πριν» από την αύξηση των επιτοκίων.
Τέλος, αναφορικά με τον τρέχοντα, εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης -5,1% τον Ιανουάριο-, ανέφερε ότι η άνοδος αυτή οφείλεται σε προβλήματα της προσφοράς.
«Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει αυτά τα σοκ», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. «Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνιστούσα προσοχή», καταλήγει.