THEPOWERGAME
Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκρίνει αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από τον Φεβρουάριο έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως είπε την Δευτέρα ο κ. Κώστας Σκρέκας. Ο ΥΠΕΝ, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) με θέμα το ενεργειακό κόστος, είπε πως το υπουργείο υπέβαλε αίτημα στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp.), ώστε τον Φεβρουάριο η επιδότηση να καλύπτει το 75% των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 50% που κάλυψε για το μήνα Ιανουάριο.
Ο Κ. Σκρέκας υποστήριξε πως το ελληνικό αίτημα δεν αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά τομείς της οικονομίας που είναι περισσότεροι ευάλωτοι στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Πρόσθεσε πως στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσει άμεσα «και είναι θετική στο αίτημα μας τότε το μέτρο θα τρέξει από τον Φεβρουάριο».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως με την εξαίρεση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (και αν υπάρξει θετική γνώμη της Κομισιόν) οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, θα είναι αντίστοιχες του Ιανουαρίου. Ο ίδιος παρέπεμψε στα ασφυκτικά περιθώρια του προϋπολογισμού, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση προωθεί σειρά προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
Το πρώτο είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, με κρατική δαπάνη 450 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας. Το δεύτερο αφορά την επιδότηση ενεργοβόρων εμπορικών επιχειρήσεων όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης σε στέγες ή γειτονικά ακίνητα και να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα προσεχώς θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΔΕΔΔΗΕ που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (που δεν μπορούν δηλαδή να εγκαταστήσουν μονάδες ανανεώσιμων πηγών) να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά με αξιοποίηση του net metering.
Το υπουργείο έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει περισσότερο στοχευμένες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις. Όπως έγραψε χθες το Powergame.gr καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΡΑΕ, την ΑΑΔΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, με τη βοήθεια και των προμηθευτών. Στόχος είναι να συνδεθεί κάθε μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα πραγματικό ΑΦΜ και με δραστηριότητα (ΚΑΔ). Έτσι θα μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες επιδοτήσεις ακόμα και σε μια κατηγορία επιχειρήσεων με βάση τη δραστηριότητά τους.