THEPOWERGAME
Ορμώμενος από την τελευταία έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, επαναφέρει την έλλειψη ρευστότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το 2022 και την αναγκαιότητα για νέα κεφάλαια κίνησης, καθώς όπως ο ίδιος εκτιμά θα υπάρξουν νέες πιέσεις στον κλάδο κατά τη διάρκεια του έτους.
«Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε «μνημονιακά τουριστικά χρόνια» τονίζει προειδοποιώντας για σοβαρό κίνδυνο, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματα των ξενοδόχων και δεν ληφθούν εγκαίρως στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα για τη διάσωσή τους.
«Εκτός από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, οι τζίροι συνολικά στη φιλοξενία παραμένουν σημαντικά μειωμένοι, μετά από ένα αρνητικό 2020 και έπεται συνέχεια…» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξηγώντας πως η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όπως έδειξε και το τεράστιο έλλειμμα ταμειακών διαθέσιμων εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς.
Σε πέντε χρόνια η ανάκαμψη
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να «ανασάνει» το ελληνικό ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται, όπως ο ίδιος λέει, οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου.
Ως άμεση λύση προτείνει την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους tour operators προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, και της διατήρησης θέσεων εργασίας και υπογραμμίζει το κόστος λειτουργίας που έχει εκτιναχθεί.
«Οι αυξήσεις αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15% – 20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης – κίνησης κλπ). Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων – εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια», καταλήγει ο Γ.Τάσιος.
Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, το ΞΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ, βάσει της οποίας μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022, γεγονός που αποτυπώνει πλήρως την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις των κρατήσεων.
Ακόμη, διαπιστώνεται ταμειακό έλλειμμα γύρω στα 640 εκατ. ευρώ, σε σχέση με μια τυπική χρονιά του παρελθόντος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, για το 2022 υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, όμως παραμένει πολύ μεγάλη η ευαισθησία του τουριστικού προϊόντος απέναντι στα επιδημιολογικά δεδομένα και για την ώρα, οι επόμενοι μήνες, παραμένουν μήνες αναπροσαρμογής.
«Τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην έρευνα καταδεικνύουν την ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης, με στοχευμένα πλέον μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη στήριξη της απασχόλησης», τονίζει ο Αλ. Βασιλικός, χαρακτηρίζοντας το 2022, χρονιά αβεβαιότητας.