THEPOWERGAME
Αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 δηλώνει η Capital Economics, εκτιμώντας ότι θα επανέλθει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης όταν εξασθενήσει το νέο κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον. Σε νέα της έκθεση, η CE δίνει έμφαση στις εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 και στο γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της Μεσογείου που επίσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές αφίξεις και τα έσοδα.
Η ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2021 θα συνεχιστεί και φέτος, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο τουρισμός αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και η πρόβλεψη της Capital Economics είναι ότι το 2022 θα κλείσει κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει η CE, ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης 2,7% στο γ’ τρίμηνο του 2021, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, έφερε την ελληνική οικονομία πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο, σε μία στιγμή που άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό παρέμεναν σε χαμηλότερο επίπεδο. «Ενώ υποπτευόμαστε ότι η οικονομική δραστηριότητα στο δ’ τρίμηνο του 2021 θα είναι τελικά πιο αδύναμη εξαιτίας της Όμικρον και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στον κλάδο της φιλοξενίας, το outlook για φέτος παραμένει αρκετά λαμπερό», τονίζει.
Με βάση τις νέες προβλέψεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2022 και κατά 3,5% το 2023 και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 13,8% φέτος και στο 13,5% το 2023. Οι συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα τρέξουν με ρυθμό 8,4% και 5,2% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 182% του χρόνου.
Τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η βιομηχανική παραγωγή βρίσκονται αρκετά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, στο 11,9% και 11% αντίστοιχα. Η βιομηχανική παραγωγή αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσοστό της οικονομίας απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το κλίμα στον κλάδο είναι σε υψηλό επίπεδο.
Τα νούμερα του τουρισμού διαμορφώθηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους γύρω στο 60% του 2019, ποσοστό πολύ καλύτερο τόσο από την Ισπανία όσο και από την Πορτογαλία. «Αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα βρεθεί κοντά στο προ πανδημίας επίπεδο φέτος, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη», εκτιμά η Capital Economics.
Αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα, η CE σημειώνει ότι ενώ η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο, η δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις του PEPP με ευελιξία είναι ξεκάθαρο συν για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεγάλης διεύρυνσης των spreads. Επομένως, καταλήγει η CE, το υψηλό επίπεδο του ελληνικού δημοσίου χρέους δείχνει βιώσιμο.