THEPOWERGAME
Αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια είδη εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε: «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό φέτος, μιλάμε για δράσεις με πολύ ψηλό δημοσιονομικό κόστος, είμαστε στην αρχή του έτους πριν ακόμη δούμε που τελικά θα καθίσει αυτό το κύμα συνεπώς δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση κάτι να κάνουμε».
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Σκυλακάκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών:
Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα:
- Ο ειδικός φόρος δεν είναι αναλογικός φόρος, δεν συνδέεται με τις τιμές των καύσιμων, είναι μη συνδεδεμένος με τις τιμές των καύσιμων. Δεύτερον, τα καύσιμα δεν είναι το σημαντικό μας προβλημα. Τα καύσιμα έχουν γυρίσει περίπου εκεί που ήταν το ’19 μετά από μια καταβύθιση που είχαν για εκτάκτους λόγους στην πανδημία. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα καύσιμα, είναι το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό θέμα διότι έχει τετραπλασιαστεί η τιμή και έρχεται και μπαίνει στην οικονομία κυρίως μέσω του ηλεκτρισμού και κατά πολύ μικρότερο βαθμό μέσω της θέρμανσης και εκεί είναι που παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Εάν έχεις ένα προβλημα που είναι το φυσικό αέριο και παρεμβαίνεις εκεί που δεν υπάρχει μείζον πρόβλημα όπως είναι τα καύσιμα προφανώς δεν κανείς σωστά τη δουλειά. Έχουμε κάνει μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη στην ενέργεια η οποία θα φανεί τώρα τον Ιανουάριο ακόμη περισσότερο γιατί θα καλύψει και τις επιχειρήσεις καλύπτοντας όλους, κυρίως τις μικρομεσαίες, με το 50% της αύξησης.
- Το φυσικό αέριο πήγε ανάμεσα στις 4 και στις 8 φορές πάνω, αυτή είναι η διεθνής τιμή και όταν έχεις κάτι που ακριβαίνει δεν υπάρχει τρόπος η οικονομία να το αποφύγει. Δηλαδή μπορεί να μεταθέσουμε ένα κομμάτι στο φορολογούμενο αλλά πόσο θα πάρει ο φορολογούμενος και αυτός ψυχή έχει. Εμείς είμαστε οι φορολογούμενοι.
- Η ουσία είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη τη μείωση αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος διότι στο τέλος της ημέρας αυτός που καλύπτει είναι ο φορολογούμενος.
Ερωτηθείς τι σημαίνει ανάπτυξη 8% για την καθημερινότητα του πολίτη:
- Σημαίνει λίγο καλύτερη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το 2022 δηλαδή ο προϋπολογισμός μας ξεκινά με μεγαλύτερο ύψος ΑΕΠ κατά συνέπεια κατά τι μεγαλύτερα έσοδα.
Ερωτηθείς αν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια είδη:
- Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό φέτος, μιλάμε για δράσεις με πολύ ψηλό δημοσιονομικό κόστος, είμαστε στην αρχή του έτους πριν ακόμη δούμε που τελικά θα καθίσει αυτό το κύμα συνεπώς δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση κάτι να κάνουμε.
Είναι στον αέρα ο προϋπολογισμός έτσι όπως μας τον περιγράφετε
- Όχι, στέκεται στέρεα στο έδαφος. Γενικώς πρέπει να έχουμε έναν προϋπολογισμό πολύ προσεκτικό διότι θα θυμίσω ότι φέτος τελειώνει αυτή η έκτακτη στήριξη όπως γινόταν μέχρι τώρα της ΕΚΤ και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, πρέπει να πάμε προς την επενδυτική βαθμίδα. Από εδώ και πέρα δανειζόμαστε από τις αγορές χωρίς κάποιου είδους στήριξη με το ύψος που είχε από την ΕΚΤ και θέλει πολύ προσοχή. Υπάρχει μια αύξηση γενικότερη των επιτοκίων, η αύξηση των επιτοκίων είναι συνάρτηση της αύξησης του πληθωρισμού και συνεπώς σε μια περίοδο αύξηση των επιτοκίων μια χώρα με πολύ μεγάλο χρέος πρέπει να είναι διπλά προσεκτική.
Ερωτηθείς πόσο υψηλές και ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες για να πάμε στην επενδυτική βαθμίδα και ποιο ύψος επιτοκίου αντέχουμε:
- Το επιτόκιο το οποίο αντέχουμε δεν θα το πω δημόσια γιατί πάντα όταν κάνουν τέτοιες συζητήσεις αυτοί που έχουν ευθύνες για την οικονομική πολιτική επηρεάζουν τις αγορές. Αυτό που θα πω είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα λόγω του σταθερού επιτοκίου να κρατάμε χαμηλούς τους στόχους κάτω από 5 δισ. για τα αρκετά επόμενα χρόνια. Οι τόκοι μας που ήταν περίπου 5 δισ. μπορούν να παραμείνουν κάτω από 5 δισ. για αρκετά χρόνια σαν επιβάρυνση της οικονομίας αλλά αυτά τα 5 δισ. πρέπει να τα καλύπτουμε με πρωτογενές πλεόνασμα από εδώ και πέρα.
Αυτά τα 5 δισ. είναι μέτρα;
- Όχι αυτά τα 5 δις είναι αυτό που φυσιολογικά μπορεί να παράξει η οικονομία, ο προϋπολογισμός μας. Σας θυμίζω ότι το ’19 είχαμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που είναι αρκετά πάνω από αυτό. …Το κλειδί είναι αυτό το ποσό των τόκων, των 4-5 δις ή και κάτι λιγότερο να μπορούμε να το βγάζουμε από την αύξηση του ΑΕΠ γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ΑΕΠ τόσο λιγότερο βάρος έχουμε από τους τόκους και το χρέος.
Αναφορικά με το στόχο για την αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ:
- Θα το τελειώσουμε αυτό. Κανένας στόχος δεν κινδυνεύει, εμείς έχουμε μια σταθερότητα στον τρόπο με τον οποίο κινούμεθα, έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος επαναφέρει τη χώρα σε μια δημοσιονομική ισορροπία μετά από δύο χρόνια που είχαμε εκ των πραγμάτων μια εξαιρετικά επεκτατική πολιτική. Η ισορροπία αυτή γίνεται χωρίς μέτρα, αντίθετα γίνεται με πρόσθετη μείωση των φόρων και αυτός είναι ο στόχος. Να συνεχίσουμε έστω και σταδιακά να μειώνουμε διαρκώς τους φόρους ενόσω αυξάνεται το ΑΕΠ και κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία.
Ερωτηθείς αν θα παρθούν και άλλα μέτρα στήριξης εάν συνεχιστεί η πανδημία:
- Τα πρόσθετα μέτρα είναι συνάρτηση των υγειονομικών εξελίξεων. Η δική μου εικόνα για τις υγειονομικές εξελίξεις είναι ότι έχουμε φτάσει σε επιπέδωση της καμπύλης, βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι λιγότερα και η πορεία μπορεί να είναι όπως έδειξε τουλάχιστον η Νότια Αφρική, μπορεί να είναι γρήγορη της αποκλιμάκωσης της Όμικρον. Ακόμη είναι σκληροί οι δείκτες που έχουμε στις διασωληνώσεις και στους θανάτους συνεπώς τα μέτρα παραμένουν αλλά μπορεί κανείς να είναι αυτή την ώρα αισιόδοξος ότι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα αυτή η υπόθεση. Έρχονται και τα αντιικά φάρμακα στο παιχνίδι τα οποία και αυτά θα παίξουν ρόλο.
Ερωτηθείς αν αποκλείει οποιαδήποτε παρέμβαση για να ελαφρύνει το καλάθι της νοικοκυράς το επόμενο τρίμηνο
- Έχουμε πει ότι οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές. Θα πρέπει να παρατηρούμε προσεκτικά και όταν η κυβέρνηση έχει κάτι να πει θα το πει.