THEPOWERGAME
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης, που θα αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας που έχουν προκληθεί από την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν και για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.
Οι ανακοινώσεις για παράταση των μέτρων φέρνουν διεύρυνση των μέτρων στήριξης την ώρα που ο κορονοϊός καλπάζει, έχουν ως αιχμή την επέκταση των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσους επλήγησαν τον Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά στις αναστολές εργασίας, αυτές για την εστίαση θα αφορούν το 25% του προσωπικού που θα μπορεί να τεθεί σε αναστολή και να λαμβάνει τα 534 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη αποπληρωμής των λεγόμενων χρεών της πανδημίας με το σχήμα των 36-72 δόσεων από το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, επικρατεί η αντίδραση μόνο της πρώτης δόσης.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται κυρίως για την ακρίβεια, καθώς επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θέματα που αφορούν στην πανδημία. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι το βασικό πρόβλημα των κυβερνήσεων παγκοσμίως με την Ελλάδα να προσπαθεί να μην προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιστρατεύει ακόμα και πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών.
Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, η κυβέρνηση στηρίζεται στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου ξεκινά ο δεύτερος γύρος αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για Ιούλιο.
Το ποσοστό της αύξησης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι κρίνεται αναγκαίο να αυξηθεί κατά 5-6% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των 663 ευρώ, δηλαδή να διαμορφωθεί στη ζώνη των 700 ευρώ.
Ακόμα μία παρέμβαση που «ζυμώνεται» είναι, η διαγραφή των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε πάγωμα αυτών των χρεώσεων για τις επιχειρήσεις για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να δοθεί έξτρα «ανάσα» στις επιχειρήσεις, σχεδιάζεται διαγραφή των χρεώσεων συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ.
Πάντως, τη νέα δέσμη επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση κάθε μήνα πραγματοποιεί παρεμβάσεις, καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τιμές μεταξύ 65 και 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου, επίπεδο που είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των 180 ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά είναι υπερπολλαπλάσιο έναντι των 15-20 ευρώ που βρισκόταν η τιμή πριν από την ενεργειακή κρίση. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, το πρόσφατο ράλι στη ζώνη των 85 δολαρίων το βαρέλι φαίνεται να έχει δρόμο με τους αναλυτές να «βλέπουν» σύντομα και τα 100.
Το οικονομικό επιτελείο -αναλόγως με το πώς θα κινηθεί η ενεργειακή κρίση- δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμα και να υπάρξει παρέμβαση στο μέτωπο του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενδεχόμενο το οποίο επί του παρόντος έχει απορριφθεί.