THEPOWERGAME
Με βαριά την ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η πιο σημαντική απόφαση έχει να κάνει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, το γνωστό Express of Interest (EOI) για την νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς η υφιστάμενη λήγει τον Οκτώβριο του 2024.
Ωστόσο, η ατζέντα του Δ.Σ. περιλαμβάνει την προώθηση τουλάχιστον τριών άλλων έργων, που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα ο Μηχανισμός Ωρίμανσης Έργων (PPF) για λογαριασμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για τα έργα της Προστασίας Δασών, της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ και της επιλογής φορέων διαχείρισης Βιομηχανικών Πάρκων. Από αυτά, την μεγαλύτερη σημαντικότητα έχει το έργο της Προστασίας των Δασών που προωθείται με διαδικασία express καθώς το μεγαλύτερο μέρος του, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ πρέπει να εκτελεστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Η σύμβαση για την Αττική Οδό
Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της Αττικής Οδού, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εγκρίνει σήμερα το βασικό κείμενο του ΕΟΙ. Με βάση αυτό, θα δίδεται περιθώριο τριών μηνών στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν το αρχικό τους ενδιαφέρον. Έτσι μια πιθανή ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα μέσα του Απριλίου.
Ο διαγωνισμός, όπως έγραψε και το powergame.gr, δεν θα περιλάβει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα συμπεριληφθούν κατασκευαστικά έργα που θα βελτιώσουν την λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Για παράδειγμα ο νέος παραχωρησιούχος θα πρέπει να βελτιώσει τα σημεία εκείνα που αποδεδειγμένα αποτελούν τρωτά σημεία στην εύρυθμη λειτουργία του οδικού άξονα. Ως τέτοια θεωρούνται η έξοδος προς Λαμία στην Μεταμόρφωση Αττικής που συχνά-πυκνά μποτιλιάρει, ενώ και το τμήμα εκείνο της Αττικής Οδού που περιορίζεται σε δύο λουρίδες αντί τρεις στα Μεσόγεια Αττικής και στην έξοδο προς Ελευσίνα.
Ο βασικός λόγος που επελέγη η επανα-παραχώρηση του οδικού άξονα «ως έχει», δηλαδή χωρίς τις επεκτάσεις, έχει να κάνει με τον διαφορετικό βαθμό ωριμότητας κάθε επέκτασης. Με την ωρίμανση των επεκτάσεων υπήρχε ο κίνδυνος, η παραχώρηση να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 προκειμένου να επιτευχθεί το ορόσημο της λήξης της υφιστάμενης παραχώρησης που είναι ο Οκτώβριος του 2024. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρατείνει την υφιστάμενη παραχώρηση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Γι’ αυτό το μοντέλο της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού, δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με εκείνο που είχε επιλεγεί για την Εγνατία Οδό. Με εξαίρεση τις επεκτάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τον νέο παραχωρησιούχο ένα εφάπαξ τίμημα μπροστά κι ένα ετήσιο τίμημα που θα οριστεί επί των εσόδων.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, είχε χαρακτηρίσει την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ως τη μεγαλύτερη, ιστορικά αποκρατικοποίηση που έχει πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου των ετήσιων εσόδων κατά την περίοδο παραχώρησης.
Με διαδικασίες express o καθαρισμός των δασών
Το πιο ώριμο από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η ανάθεση του έργου του καθαρισμού των δασών από την καύσιμη ύλη. Το έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της αναδάσωσης που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 248 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του έργου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και ο διαγωνισμός να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα για το μεγαλύτερη αντικείμενο του έτους (32,5 εκατ. ευρώ) και το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι 10 Ιουλίου 2022.
Πρόκειται δηλαδή να ακολουθηθούν διαδικασίες express, καθώς η κυβέρνηση «καίγεται» για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών από την καύσιμη ύλη. Η σπουδή αυτή έχει να κάνει με τον φόβο να υπάρξουν νέες πυρκαγιές εφέτος σαν εκείνες που ξέσπασαν πέρυσι σε Βόρειο Αττική και Εύβοια.
Αναφορικά με τα άλλα δύο έργα, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προχωρήσει τους διαγωνισμούς πρόσληψης συμβούλων, οι οποίοι θα συμβουλέψουν τα υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου, αναφορικά με την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, και την πρόληψη διαχειριστών στα Βιομηχανικά Πάρκα της χώρας. Το έργο του ΟΑΚΑ ύψους 56 εκατ. ευρώ, στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου, τη βελτίωση της στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.