THEPOWERGAME
«Όχι» στην εξαίρεση στρατηγικών επενδύσεων από το χρέος είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιοχάνες Χαν μιλώντας στους Financial Times ενώ είναι ανοικτός σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ειδικότερα, η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών δημόσιου χρέους από τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα έβλαπτε τη διαφάνεια και θα περιέπλεκε υπερβολικά τους κανόνες της ΕΕ για τα όρια δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε ο Επίτροπος Ανθρώπινου Δυναμικού και Προϋπολογισμού.
Ο Αυστριακός δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή άλλες στρατηγικές δαπάνες από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών, επιμένοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους τους.
«Δεν υποστηρίζω καμία ιδέα [για να] αποκλειστούν ορισμένα είδη χρεών, χαρακτηρίζοντάς τα ως “”καλά”, βιώσιμα, πράσινα κ.λπ. Στο τέλος της ημέρας, το χρέος είναι χρέος», δήλωσε ο Χαν ζητώντας αντ’ αυτού τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τακτικά «stress tests» των οικονομικών τους δεδομένων.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των βόρειων και νότιων κρατών μελών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι κανόνες, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Ανοικτός σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο Χαν εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα διασφάλιζαν έναν «οδικό χάρτη ειδικά σχεδιασμένο για την κάθε χώρα», σε ότι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να θεωρούν ότι το σημερινό ευνοϊκό κόστος δανεισμού θα διαρκέσει για πάντα.
«Η επιτροπή πρέπει να είναι σκληρή στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο οδικός χάρτης», είπε.
«Όσον αφορά τη διαφάνεια, είναι προφανές ότι πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης κάθε κράτους μέλους».