THEPOWERGAME
Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι η κύρια πηγή που προσθέτει βάρος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις παραπάνω κατηγορίες. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταλήξει στα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας θα δώσει άμεσα το σήμα έναρξης των διαδικασιών νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, αφού την Πέμπτη θα έρθει το σοκ που θα φέρει ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή που αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 5% τον Δεκέμβριο.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει στήριξη επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση τζίρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο υπουργός σημειώνει ότι υπάρχουν κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50% που θα λάβουν στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις θα πρέπει να υπάρχει καθαρή εικόνα από το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο νυχτερινής διασκέδασης, θεαμάτων και εστίασης.
Βέβαια θεωρείται πρώιμο να βγουν συμπεράσματα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να εφαρμοστεί το σχήμα των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είχε επιστρατευθεί και στο παρελθόν από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και με βάση τα στοιχεία που δείχνουν παράταση δύο εβδομάδων στα ισχύοντα σήμερα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει σε ποιους άλλους ΚΑΔ θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ.
Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι αναμένεται πρόσθετη στήριξη, ωστόσο τονίζουν ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ότι δεν τίθεται θέμα για τη δημιουργία ενός πλαισίου παρόμοιου με το περσινό, ούτε ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, ούτε -ανάλογα- και ως προς τα μέτρα στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τους πόρους που διαθέτουμε» καθώς η επόμενη φάση θα είναι πιο μαζεμένη δημοσιονομικά , του χρόνου πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα και « όλα αυτά προέρχονται από δάνεια από τις αγορές».
Aισιοδοξία ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας
Αναφορικά με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η αισιόδοξη πλευρά των επιστημονικών προβλέψεων σύμφωνα με την οποία το τέλος της πανδημίας πλησιάζει και ότι τα πρώτα δείγματα ανακούφισης θα έρθουν από την αρχή της άνοιξης.
Στο ίδιο διάστημα, αναμένεται και μια πρώτη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο βαθμό όπου δεν υπάρξει νέα μεγάλη αναζωπύρωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί και σε επίπεδο κόστους και σε επίπεδο ψυχολογίας για τα νοικοκυριά από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, θα επιχειρηθεί να εξισορροπηθεί πολιτικά και ουσιαστικά με μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, επίσπευση των διαδικασιών για τη διπλή αύξηση (μετά το 2% από την 1η Ιανουαρίου και τα 663 ευρώ) έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ το υπόβαθρο για προσέγγιση του επιπέδου των 700 ευρώ θεωρείται υπαρκτό.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι εκτιμάται, με σχετική ασφάλεια από αρμόδιες πηγές, πως ξεπέρασε το 8% και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για μάζεμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργείται το περιβάλλον για σαφή υπέρβαση του επίσημου στόχου 4,5% για το 2022.