THEPOWERGAME
Ξεκινά η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση με 13 μεταρρυθμίσεις να μπαίνουν στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων. Αν και η αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ωστόσο, στο τραπέζι θα βρεθούν για μία ακόμα φορά το θέμα των συντάξεων και γενικότερα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, η καθυστέρηση στον νέο ΕΝΦΙΑ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, θέλει να τελειώνει με όλες τις εκκρεμότητες με στόχο την έξοδο από την εποπτεία τη στιγμή μάλιστα που η χώρα θα εισέρχεται επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Οι επικεφαλής των Θεσμών, αφού ενημερωθούν από τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν εκτενείς συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς στις 25 Ιανουαρίου. Βέβαια η πανδημία, η ενεργειακή κρίση καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη θα ελαφρύνουν το κλίμα των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά και το ύψος των ελλειμμάτων από τα μέτρα στήριξης. Πάντως, αυτή που σε κάθε περίπτωση φαίνεται να βιάζεται είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς το αφήγημα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν πρέπει να χαθεί όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει την πρόοδο στις εξής μεταρρυθμίσεις:
- ΕΝΦΙΑ. Και σε αυτή την αξιολόγηση το οικονομικό επιτελείο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο να παρουσιάσει τον τρόπο λειτουργίας του νέου φόρου. Το μόνο που θα έχει να δημοσιοποιήσει στους Θεσμούς είναι η πρόθεση η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Μάιο ο οποίος θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή έχει μπλοκάρει. Η παρουσίαση του νέου φόρου υπολογίζεται στις αρχές Φεβρουαρίου.
- Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις- εκκρεμείς συντάξεις. Ουσιαστικά είναι το φλέγον ζήτημα όλων των τελευταίων αξιολογήσεων με την κυβέρνηση να υπόσχεται διαρκώς ότι θα μειωθούν ή μηδενισθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα παραμένουν και το θέμα είναι μέσα στον κατάλογο με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία. Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους στην αγορά, ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022.
- Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη παραμένει μεγάλο αγκάθι. Οι αρχές ετοιμάζονται να λάβουν σχετικά μέτρα, μεταξύ άλλων προς βελτίωση της διεκπεραίωσής τους σε συγκεκριμένα δικαστήρια, με σκοπό την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2022. Παράλληλα και σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς, οι Θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς αναμένεται να επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Ιδιωτικοποιήσεις. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Καβάλας, ενώ μέσα στον Μάρτιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
- Υγειονομική περίθαλψη. Προβλέπεται ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις
- Δασικοί χάρτες. Η επικύρωση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022
- Μεταρρύθμιση λογιστικού σχεδίου. Έχει ολοκληρωθεί το λογιστικό σχέδιο για την κεντρική διοίκηση. Η ανάπτυξη του δεύτερου επιπέδου της λειτουργικής ταξινόμησης είναι ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2022.
- Αδειοδότηση επενδύσεων στην εκπαίδευση. Η παράγωγη νομοθεσίας για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2022.
- ΑΑΔΕ. Το νέο πληροφοριακό σύστημα eispraxis τίθεται ως στόχος να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο.
- Δικαιοσύνη. Καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και εκτιμάται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάθεση το πρώτο τρίμηνο του 2022.
- Κοινωνική Πρόνοια. Εφαρμοστικές διατάξεις για τον προσδιορισμό της αναπηρίας στις παροχές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι.
- Δημόσια Διοίκηση. Η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων αναμένεται τον Ιανουάριο. Θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3.537 φορέων και 9.131 διαχειριστών.
- Προσλήψεις. Πρέπει να διατηρηθεί σταθερό το συνολικό κόστος της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.