THEPOWERGAME
Η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο ιστορικό υψηλό του 5% το Δεκέμβριο του 2021 εντείνει την αγωνία για το εάν τελικά οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν εντός του 2022, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ακολούθησε ανοδική πορεία επί έκτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, με τις τιμές ενέργειας να διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο καθώς σημείωσαν αύξηση 26% μετά το 27,5% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.
Το υψηλό κόστος ενέργειας, ένα ζήτημα με μεγάλες γεωπολιτικές διαστάσεις, μαζί με μια άνευ προηγουμένου συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις διαβαθμίσεις της οικονομικής δραστηριότητας από το κόστος των τροφίμων και των πρώτων υλών μέχρι τις τιμές των τελικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Δεν είναι λίγοι που φοβούνται μήπως οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι μετριοπαθείς
Οικονομικοί αναλυτές τηρούν επιφυλάξεις για το εάν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, οι οποίες είναι αλληλένδετες με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Δεν είναι λίγοι που φοβούνται μήπως τελικά οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι μετριοπαθείς καθώς κινούνται στο 2,6% το 2021, στο 3,2% το 2022 και στο 1,8% το 2023.
Εντούτοις, ο Μαρτίνς Κάζακς, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, δήλωσε την Πέμπτη πως η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να παρέμβει εάν αλλάξει η προοπτική για την πορεία των τιμών στην Ευρωζώνη.
Οι κεντρικές τράπεζες στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο υιοθετούν δραστικότερα μέτρα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, αποσύροντας ταχύτερα τα μέτρα στήριξης που δρομολογήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης της νόσου Covid-19.
Βέβαια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος τον Νοέμβριο στο 6,8% και στο 5,1%, αντίστοιχα, συγκριτικά με 4,9% στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα.
Οι αγορές προεξοφλούν ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές παρακολουθούν στενά την κατεύθυνση των τιμών στην πραγματική οικονομία και αντιδρούν ανάλογα. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat την Παρασκευή, το ευρώ ενισχύθηκε έως το 1,1318 έναντι του δολαρίου.
Φαίνεται πως οι επενδυτές εικάζουν πως μπορεί να χρειαστεί μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ίσως αργότερα μέσα στο 2022 αντί του 2023 που ενδεχομένως να προγραμματίζει η ΕΚΤ, παρατηρεί το Bloomberg.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο -0,07%, με μηνιαία άνοδο 31 μονάδων βάσης και ετήσια της τάξεως των 46 μ.β.
Το 10ετές κόστος δανεισμού της γαλλικής οικονομίας, της δεύτερης ισχυρότερης μετά τη γερμανική, διαμορφώθηκε στο 0,26%, έχοντας περάσει σε θετικό πρόσημο στις αρχές του περσινού Νοεμβρίου για πρώτη φορά από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Βέβαια, ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υπολογίζεται από την Eurostat στο 2,6% τον Δεκέμβριο, δηλαδή όσο ήταν τον Νοέμβριο.
Εάν εξαιρεθεί μόνον το κόστος της ενέργειας από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 2,8%.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κλιμακωθεί σύντομα και έπειτα αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Βέβαια, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο. Οι ροές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες, γεγονός που δεν επιτρέπει την αύξηση της προσφοράς και άρα την μείωση των τιμών.
Τέλος, η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε σε πτώση τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη στο 115,3 τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περσινό Μάιο.