THEPOWERGAME
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% στην Ελλάδα είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι το 2022 τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδέν καθώς το δυνητικό και το πραγματικό προϊόν (ΑΕΠ) ταυτίζονται.
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της με τις παρούσες δυνάμεις. Με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται κοντά στο 13% που βρίσκεται σήμερα και επομένως είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό.
Χρειάζεται να μεγαλώσουν οι παραγωγικές δυνατότητες (το λεγόμενο «δυνητικό προϊόν) και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή, οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα της αποδοτικότητας, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης.
Τόνισε επίσης, ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις, από εδώ και πέρα η όποια αύξηση της ζήτησης θα συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα για να επιτευχθεί ο αναγκαίος παραγωγικός μετασχηματισμός.
Για τον πληθωρισμό
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς θα παραμείνει για αρκετά χρόνια, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναδούμε πληθωρισμό ανάλογο με εκείνον που υπήρχε τη δεκαετία του 1970 -είπε ο κ. Πελαγίδης- αλλά είναι δύσκολο να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά σε ποιο βαθμό είναι ο πληθωρισμός παροδικός καθώς συγκρούονται δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις: Από τη μια πλευρά το δημογραφικό πρόβλημα και η τεχνολογία οι οποίες μαζί με την πανδημία, λειτουργούν αποπληθωριστικά και από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα διεθνώς και η “νέα οικονομία των ελλείψεων” που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».
Για την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας
Σχετικά με την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει «σήμα» ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα ενόψει και της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας.
Το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν περισσότερα δάνεια
Είπε επίσης ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, καθώς θα είναι η χρονιά που θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και θα εστιάσουν στις χορηγήσεις οι οποίες αποτελούν και τη βασική πηγή κερδοφορίας τους.