THEPOWERGAME
Με τη χαρακτηριστική φράση «έχω την αίσθηση ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο λάδι που θα βάλουμε στη μηχανή του αυτοκινήτου μας παρά στο λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας», ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, κ. Cem Özdemir προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο των τροφίμων και της γεωργίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν, σε πρώτο και δεύτερο χρόνο, τον αγροδιατροφικό τομέα στο σύνολο της ΕΕ και πολύ περισσότερο την Ελλάδα, καθώς η Γερμανία είναι μια νευραλγικής σημασίας αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
Οι αλλαγές ξεκινούν από την επιβολή δεσμευτικών ανώτατων ορίων αλατιού, ζάχαρης και λίπους στα τρόφιμα και φθάνουν στην αύξηση του μεριδίου των βιολογικών προϊόντων μέσω και της αξιοποίησης της «αγοραστικής δύναμης του κράτους».
Παράλληλα, ο νέος υπουργός – υψηλόβαθμο στέλεχος των Πρασίνων τάσσεται υπέρ της αύξησης των τιμών παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα, δηλώνοντας: «Δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι χαμηλές, ξεπερασμένες τιμές που καταδικάζουν τις φάρμες σε αφανισμό, αποτρέπουν υψηλότερα επίπεδα ευζωίας των ζώων, οδηγούν στην εξαφάνιση ειδών και γενικότερα συντελούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος». «Θέλω να το αλλάξω αυτό» επισημαίνει και αντιπαραβάλλει τη σημασία που δίνουν οι Γερμανοί για την τροφή τους σε σχέση με αυτή για τα αυτοκίνητά τους.
Ο κ. Cem Özdemir υποστηρίζει ότι το φαγητό δεν θα γίνει είδος πολυτελείας, καθιστά, όμως, σαφές ότι «η τιμή των τροφίμων – αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να εκφράζει την οικολογική αλήθεια πιο καθαρά», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους οικολογικής μετάβασης της γεωργίας.
Δεσμευτικά όρια αλατιού, ζάχαρης και λίπους στα τρόφιμα
Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας αναδεικνύει τις πολύ μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η παχυσαρκία στη Γερμανία (πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι) και προαναγγέλλει την επιβολή δεσμευτικών ανώτατων ορίων για τη ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι στα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση. «Οι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν να κινητροδοτήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει αυτά τα συστατικά σε εθελοντική βάση. Αυτότελειώνειτώρα. Επί της δικής μου υπουργίας θα υπάρχουν δεσμευτικοί στόχοι» ξεκαθαρίζει.
Βιολογικά προϊόντα στα κυλικεία – εστιατόρια στις δημόσιες δομές
Ο κ. Özdemir τάσσεται ταυτόχρονα υπέρ της αύξησης του μεριδίου της βιολογικών τροφίμων συμφωνώντας με το στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για αύξηση των εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες από το 10 στο 30% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης μέσω και της αξιοποίησης της «αγοραστικής δύναμης του κράτους».
Προς την κατεύθυνση αυτή προαναγγέλλει αύξηση των βιολογικών προϊόντων στα εστιατόρια και τα κυλικεία στις δημόσιες δομές καθώς, όπως σημειώνει, το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο.
Στα 845 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων ΟΕΥ στη Γερμανία, το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Γερμανία ανήλθαν στα 845 εκατ. ευρώ, 115 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019. Το μεγαλύτερο είχαν οι εξαγωγές τυριών, δηλαδή φέτας, με 170 εκατ. ευρώ και ακολουθούν λαχανικά με 66 εκατ. ευρώ), φρούτα και ελαιόλαδο από 65 εκατ. ευρώ και φράουλες με 43 εκατ. ευρώ.