THEPOWERGAME
Την επαναφορά του μέτρου των αμειβόμενων επιτροπών στον δημόσιους διαγωνισμούς σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το μέτρο επανέρχεται κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, το μέτρο θα αφορά όλα τα έργα και τους διαγωνισμούς του δημοσίου τομέα.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αν. υπουργός Οικονομικών, το μέτρο θα εφαρμόζεται κλιμακωτά και ανάλογα με το ύψος της σύμβασης που αξιολογεί η επιτροπή του διαγωνισμού. Έτσι τα μέλη επιτροπών που θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μεγάλου συμβατικού τιμήματος, θα αμείβονται περισσότερο από τα μέλη που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χαμηλότερου προϋπολογισμού.
Ουσιαστικός στόχος της νέας ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του έτους, είναι να δοθούν κίνητρα στους εμπλεκόμενους ώστε να προωθηθούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά οι καταρτίσεις του ποταμού συμβάσεων που φέρνει τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το ΕΣΠΑ, αλλά και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, η εκτέλεση του ΠΔΕ από το 2022 και μέχρι το 2026 θα απαιτήσει ετήσιες δαπάνες τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό, είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που δαπανήθηκε ποτέ σε μια χρονιά, με εξαίρεση τα πανδημικά χρόνια 2020-2021.
«Θα κληθούμε να κάνουμε 11 δισ. επενδύσεις χωρίς τα δάνεια, όταν οι απορροφήσεις μας μέχρι το 2018-2019 ήταν της τάξης των 5 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών. «Αφήνω τις πανδημικές απορροφήσεις, διότι εκεί δίνεις λεφτά με βάση αλγορίθμους. Αυτό είναι πιο εύκολο. Μιλάμε για απορροφήσεις πραγματικών έργων», κατέληξε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αντίθεση π.χ. με το ΕΣΠΑ, δεν έχει δοκιμασμένες δομές υλοποίησης του προγράμματος. Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να ρυθμίζει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού υλοποίησης και ταυτόχρονα να υλοποιεί το πρόγραμμα και τα έργα που αυτό περιλαμβάνει.
Το μέτρο των αμειβόμενων επιτροπών καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κάτω από την πίεση της τρόικας και των μνημονίων που απαιτούσαν τη μείωση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Την εποχή εκείνη εκτιμάται ότι λειτουργούσαν μόνο στους κόλπους της κυβέρνησης πάνω από 2.000 επιτροπές.
Καθώς η χώρα ωστόσο εξέρχεται των μνημονιακών υποχρεώσεων, το μέτρο επανέρχεται καθώς είναι προφανές ότι κανένας δεν εργάζεται -ειδικά στο δημόσιο τομέα- χωρίς κίνητρο..
Έτσι ο πιο σημαντικός λόγος που επανέρχεται το μέτρο των αμειβόμενων επιτροπών, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το περιορισμένο χρονικό παράθυρο υλοποίησης που διαθέτει. Η κυβέρνηση δείχνει να μην θέλει να αφήσει την πορεία των συμβολαιοποιήσεων στην τύχη της και την άποψη αυτή φαίνεται να την συμμερίζεται πλήρως ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, Θόδωρος Σκυλακάκης.