THEPOWERGAME
Εντός της εβδομάδας (εκτός απροόπτου) προκηρύσσεται το πρόγραμμα των λεγόμενων «μικρών» αρδευτικών έργων, προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα (Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-20) έχει συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, εκτιμάται όμως ότι με την υπερδέσμευση θα ενταχθούν περισσότερα έργα, και απευθύνεται σε περιφέρειες και δήμους, που, σε περίπτωση αδυναμίες εκτέλεσης, μπορούν να τα αναθέσουν με προγραμματική σύμβαση σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, ειδικές υπηρεσίες δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.
Στόχος του προγράμματος είναι με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να επιτευχθούν: μείωση των απωλειών νερού, εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, συγκράτηση των χειμερινών υδάτων και διάθεσή τους κατά τους θερινούς μήνες, αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης, αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να αυξηθεί η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν σε:
-φράγματα, λιμνοδεξαμενές,
-βελτίωση υπαρχόντων ή κατασκευή καινούργιων αρδευτικών δικτύων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%,
-βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών με αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ή εγκατάσταση ΑΠΕ,
-χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις
-και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
Οι απαιτούμενες μελέτες
Για να ενταχθεί ένα έργο στο πρόγραμμα, εκτός από το να είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ο προϋπολογισμός του να μην υπερβαίνει τα 2,2 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την απαιτούμενη γη (να μην χρειάζονται, δηλαδή, απαλλοτριώσεις) και να συνοδεύεται από τις εξής μελέτες:
-εγκεκριμένη οριστική τεχνική μελέτη με τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης,
-και γεωργοοικονομοτεχνική μελέτη τελευταίας δεκαετίας.
Για υφιστάμενες αρδευτικές υποδομές θα πρέπει να υπάρχει (και να υποβληθεί) άδεια χρήσης νερού σε ισχύ ή νόμιμη απαλλαγή. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη δυνητικής εξοικονόμησης ύδατος για τις επενδύσεις που αφορούν ή περιλαμβάνουν βελτίωση υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής, όπου απαιτείται.
Επισημαίνεται ότι έργα που έχουν περατωθεί φυσικά ή εκτελεστεί πλήρως δεν είναι επιλέξιμα, ανεξάρτητα εάν έχουν εκτελεστεί ή όχι οι σχετικές πληρωμές. Όσον αφορά στα έργα στα οποία προβλέπεται εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας (εγκατάσταση ΑΠΕ) εξετάζεται αν πρόκειται για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).
Κριτήρια επιλογής
Τα κριτήρια επιλογής σύμφωνα με τα οποία βαθμολογούνται οι αιτήσεις στήριξης πράξεων εξετάζουν:
• Το βαθμό περιβαλλοντικής επίπτωσης.
• Την αρχή της οικονομικής ευστάθειας των έργων.
• Τη συμπληρωματικότητα των επενδύσεων με υφιστάμενες υποδομές άρδευσης.
• Την ωριμότητα της προβλεπόμενης πράξης.
• Τη συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα του Προγράμματος και άλλα Ταμεία.Τα έργα θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί έως το 2025.