THEPOWERGAME
Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εναπόκεινται οι ελπίδες για τον χειμερινό τουρισμό και το city break, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τους επικεφαλής των Ενώσεων διαψεύδουν τις όποιες εκτιμήσεις έχουν γίνει για υψηλές πληρότητες.
Οδεύοντας ήδη στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, η ΠΟΞ όχι μόνο χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξες, αλλά και εκτός πραγματικότητας τις προβλέψεις για έντονη τουριστική κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για τα αστικά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που, παραδοσιακά αποτελούν το βαρόμετρο των εορταστικών διακοπών και του τουρισμού πόλεως.
Μάλιστα, η ΠΟΞ αναφέρει πως τα στοιχεία που συγκεντρώνει σχετικά με την πληρότητα τόσο στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας όσο και στις επαρχιακές πόλεις, είναι απογοητευτικά.
«Συνολικά, ο Δεκέμβριος βαδίζει σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ότι περιμέναμε το καλοκαίρι. Όμως τα νέα μέτρα στην Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα έφεραν νέο πάγωμα», λέει στο powergame.gr η Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς –προ ημερών επανεκλεγείσα- πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).
«Αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας κυμαίνονται περίπου στο 15%» πληροφορεί, αδυνατώντας να δει παραπάνω από το 25% ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι απίστευτα αδρανής με τεράστια απόκλιση από τα επίπεδα του 2019.
«Το city break έχει φρενάρει. Ο Μαραθώνιος που έγινε, δυστυχώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να έχουμε ελάχιστους επισκέπτες. Η Αθήνα, θεωρώ πως σηκώνει πάνω της όλες τις συνέπειες από την πανδημία που χτυπάει για άλλη μια φορά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας», αναφέρει καθώς πολλοί ξενοδόχοι της Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα νέο μεγάλο κύμα ακυρώσεων.
Η ανοδική κίνηση που καταγράφεται τα Σαββατοκύριακα δεν αρκεί καθώς, από τους ξενοδόχους ερμηνεύεται όπως ακριβώς μεταφράζεται ο… 15αύγουστος για ορισμένα νησιά
Όσο για τον συνεδριακό τουρισμό, εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτος καθώς, το υγειονομικό σκέλος επηρεάζει κάθετα το ταξίδι.
«Η όποια κίνηση στα ξενοδοχεία της Αττικής βασίζεται καθαρά στον εσωτερικό τουρισμό. Ίσως να δούμε ένα μικρό ποσοστό από τις χώρες της Ευρώπης που επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς περιορισμούς», συμπληρώνει η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ λέγοντας πως δειλά-δειλά οργανώνονται κάποια ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, κάτω από αυστηρά υγειονομικούς κανόνες.
Εξαιρετικά χαμηλές οι πληρότητες στη Θεσσαλονίκη
Αρνητική είναι η εικόνα στη συμπρωτεύουσα με τις πληρότητες να κυμαίνονται σε εντελώς αντίθετη πορεία από τα επιθυμητά επίπεδα.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, πλησιάζουμε οριακά μία πληρότητα της τάξης του 15%», λέει σε επικοινωνία με το powergame.gr ο Δημήτρης Σιμιακός γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το επόμενο τρίμηνο, καθώς, όπως λέει, θα είναι πολύ σκληρό.
«Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε είναι κυρίως διερευνητικά, δεν έχουμε μεγάλο αριθμό σε πραγματικές κρατήσεις», τονίζει.
Αν συγκρίνει κανείς τη σημερινή κατάσταση με το 2019 που η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κυμαινόταν από 65% έως 70% αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των ημερών.
«Το πορτοφόλι του Έλληνα έχει συρρικνωθεί κι ελπίζουμε να μην ανακοινωθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα ενόψει των εορτών. Λειτουργούν ανασταλτικά για τον τουρισμό», προσθέτει, αισιοδοξώντας σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Υπό κανονικές συνθήκες η Θεσσαλονίκη έχει πληρότητες κυρίως από Έλληνες, ενώ την περίοδο της Πρωτοχρονιάς δέχεται επισκεψιμότητα και από Βαλκάνιους, κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια.
«Ευελπιστούμε και φέτος να μπορέσουμε να έχουμε κινητικότητα. Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν ο πιο οικονομικός προορισμός καθώς μια μέση τιμή στην πόλη, δεν ξεπερνούσε τα 80 ευρώ, υπό κανονικές συνθήκες. Φέτος, οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα», προσθέτει, τονίζοντας ότι η συμπρωτεύουσα προσφέρει μια ευρείας γκάμας φιλοξενία από ξενοδοχεία με ένα αστέρι έως πολυτελή πεντάστερα.
Ως προς τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα ρεβεγιόν ο κ. Σιμιακός λέει πως το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό. «Κάποια ξενοδοχεία προετοιμάζονται για ρεβεγιόν όμως οι περισσότεροι ξενοδόχοι είναι διστακτικοί δεδομένου πως μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα για την εκάστοτε προετοιμασία».
Η ΕΞΘ είδε πάλι να γίνονται ακυρώσεις ιδίως όταν χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα. Όπως λέει ο κ. Σιμιακός οι ακυρώσεις αφορούσαν κυρίως το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.
Οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν πως ακόμα και μια προληπτική καραντίνα λειτουργεί αποτρεπτικά στην ψυχολογία του ταξιδιώτη.
Την ίδια επίπτωση, θεωρούν πως έχει και η καθημερινή αλλεπάλληλη και συχνά με υπερβολικά δραματοποιημένο τρόπο μετάδοση γύρω από το υγειονομικό ζήτημα.
Στην αρχή της εβδομάδας, η ΕΞΘ εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου μέσω του οποίου έριξε την ευθύνη για την κατακόρυφη πτώση στις πληρότητες στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ χειρίζονται το θέμα της COVID-19.
«Έχουν καταφέρει η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης μας να καταβαραθρωθεί από το 60% στο 15%, με τάση για ακόμα πιο χαμηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, με αναφορές σε άδικες εκτιμήσεις περί μετάδοσης του ιού από τις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας και όχι από την αερομεταφορά.
Το powergame ζήτησε από τον κ. Σιμιακό να τοποθετηθεί επί του θέματος: «Ο σκοπός που βγάλαμε το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου δεν ήταν σε καμία περίπτωση για να εναντιωθούμε στα ΜΜΕ. Εμείς, αυτό που λέμε, είναι ότι όταν ο κόσμος ακούει κάθε μέρα για το άσχημο κλίμα που επικρατεί και με έναν τρομακτικό τρόπο, τότε υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις: διακυβεύονται θέσεις εργασίας, διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διακυβεύεται ο τουρισμός μας».
«Άδειοι» οι περισσότεροι ορεινοί προορισμοί – Ζήτηση για Γιάννενα και Τρίκαλα
Την ίδια ώρα, η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 50% και 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον πιο δυνατό μήνα, παραδοσιακά.
Εξαίρεση αποτελούν οι κατεξοχήν δημοφιλείς προορισμοί όπως η Αράχοβα, η Αρκαδία, τα Καλάβρυτα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, τα Μετέωρα, κ.α.όπου οι πληρότητες κινούνται σε πολύ καλύτερα επίπεδα.
«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκρατήσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τόσο στον νομό των Ιωαννίνων όσο και στην πόλη, με τις πληρότητες να αγγίζουν συνολικά το 70% με 80%», λέει σε επικοινωνία με το powergame.gr ο Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Η αγορά των Ιωαννίνων διαμορφώνεται κυρίως από τους Έλληνες. Από εκεί και πέρα δέχεται τουρίστες από την Αλβανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Το 2019, οι πληρότητες στα Γιάννενα ήταν στο 100% τις μέρες των Χριστουγέννων και γύρω στο 90% την Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο, μέσα στο νέο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, κατάφεραν να παραμείνουν ένας από τους αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς, έτοιμος να δεχθεί αρκετούς Έλληνες κατά την περίοδο των φετινών εορτών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τραβήξουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες τα χιονοδρομικά κέντρα στον Προφήτη Ηλία και στο Ανήλιο στο Μέτσοβο.
«Ήδη, στο σαλέ στο Ανήλιο έχει ρίξει χιόνι και θεωρούμε πως θα έρθουν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα σαββατοκύριακα προ COVID-19 τα σαλέ ήταν πάντα sold out», τονίζει ο κ. Σιούτης.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, πολλοί Έλληνες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ανέβαλαν τα σχέδια τους λόγω των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, επιλέγοντας για τις διακοπές τους τα Γιάννενα.
«Ο νομός Ιωαννίνων αποτελεί μία value for money τουριστική επιλογή. Έχει ελκυστικές τιμές, συνδυάζει ένα κράμα υψηλού παραδοσιακού και σύγχρονου τουρισμού, προσφέρει city break διακοπές με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, δυνατή γαστρονομία και εναλλακτικό τουρισμό με extreme sports. Και σε όλα αυτά προστίθενται πλέον και οι νέοι οδικοί άξονες».
Τα Γιάννενα συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση εν μέσω πανδημίας και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο: την υγειονομική ασφάλεια.
«Είναι μια περιοχή μεγάλης έκτασης, δεν υπάρχει συγχρωτισμός παρά μόνο σε ελάχιστα πολύ τουριστικά σημεία, και τα καταλύματα είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, όχι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι, ο επισκέπτης αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και άνεση κινήσεων. Ακόμη, σε περίπτωση ανάγκης ο επισκέπτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από το νοσοκομείο της περιοχής σε άμεσο χρόνο».
Από την άλλη, όπως επισημαίνει, θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί η καθυστέρηση που υπάρχει στους συνοριακούς σταθμούς, όπου απαιτείται καλύτερη στελέχωση και οργάνωση για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες, ειδικά τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Στις ευνοημένες περιοχές συγκαταλέγονται και τα Τρίκαλα τα οποία παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση κυρίως χάρη στα Μετέωρα και τον Μύλο των Ξωτικών.
«Έχουμε πληρότητα πάνω από το 70% όμως βλέπουμε μια μικρή κάμψη από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά», λέει στο powergame.gr ο Γιάννης Καρούπας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων, λέγοντας πως συγκριτικά με το 2019 υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση κατά 10%.
«Ο Δεκέμβριος είναι πολύ καλός μήνας για την πόλη των Τρικάλων αλλά και τον ορεινό όγκο, το Περτούλι και την Ελάτη», υπογραμμίζει και πληροφορεί πως αυτές τις μέρες η τουριστική κίνηση διαμορφώνεται από το εσωτερικό και κυρίως από την Αθήνα, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.
«Οι τιμές σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων κυμαίνονται, ενδεικτικά μέχρι τα 70 ευρώ και σε ένα τρίκλινο δωμάτιο μέχρι τα 90 ευρώ», πληροφορεί, καθιστώντας την προσοχή στο ότι ο Έλληνας ταξιδιώτης διευκολύνεται πλέον ακόμη περισσότερο χάρη στο απευθείας δρομολόγιο του σιδηρόδρομου από Αθήνα προς Καλαμπάκα.
«Αναμένουμε κάποια κινητικότητα από ξένους τουρίστες για τις ημέρες των Χριστουγέννων, κυρίως από τα Βαλκάνια», συμπληρώνει κι εξηγεί πως η Καλαμπάκα στη σεζόν δέχεται τουρίστες από όλον τον κόσμο.
Ο κ. Καρούπας δεν αποκλείει να υπάρξουν μεγαλύτερες ροές ξένων την τελευταία στιγμή όμως, αφουγκράζεται το συνολικό μούδιασμα που επικρατεί στον κλάδο λόγω της ανησυχίας γύρω από το υγειονομικό, των περιοριστικών μέτρων αλλά και της οικονομικής ανασφάλειας.
Ακόμα κι ένα καλό 15νθήμερο τουριστικής κίνησης δεν αρκεί για να καλύψουν οι ξενοδόχοι τις ζημίες 18 μηνών που προκάλεσε η COVID-19, ιδίως όταν, όπως λένε έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στην αγορά πρώτων υλών.
«Το κρίσιμο στοίχημα είναι αν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία θα πραγματοποιήσουν ταξίδια το 2022 και το 2023. Υπάρχει αβεβαιότητα, και παράλληλα πρέπει να δουλέψουμε. Αν υπολογίσουμε μόνο τις προκαταβολές από τις οποίες το μισό ποσό πρέπει να επιστραφεί, συν το κόστος στο ενεργειακό, καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε ένα καζάνι που βράζει. Και οι επόμενοι μήνες, Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι μήνες νεκροί. Είμαστε λοιπόν πολύ στριμωγμένοι».