THEPOWERGAME
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που έρχεται εντός του Δεκεμβρίου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Νίκου Παπαθανάση:
Αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον:
- Είναι ένα παγκόσμιο θέμα δεν είναι θέμα της Ελλάδας και ας μείνουμε εμείς σε αυτό που έχουμε τώρα στη μετάλλαξη Δέλτα. Το θέμα Όμικρον δεν το γνωρίζουμε ακόμη, είναι κάτι που ο ΠΟΥ το μελετά και σε ότι αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε και που θα λύσει το πρόβλημα είναι να πάμε να εμβολιαστούμε. Είναι τόσο απλό.
Ερωτηθείς αν φοβούνται πολιτικό κόστος από τα νέα μέτρα:
- Αυτή η απόφαση ευθύνης που έλαβε χθες ο πρωθυπουργός υπερβαίνει την έννοια του πολιτικού κόστους. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε αυτή την πολιτική γιατί αυτό είναι που οδηγεί τα έθνη μπροστά και προστατεύει τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, την καθημερινότητα, τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς.
- Αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση είναι ότι ακούει τους επιστήμονες και λαμβάνει τις αποφάσεις. Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που ο πολιτικός αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και υπερβαίνει το πολιτικό κόστος και αυτό είναι ξεκάθαρο και σε αυτή την απόφαση η οποία δεν έχει καμία σχέση με τιμωρία, η απόφαση είναι προστασία και είναι απόφαση ευαισθησίας και κοινωνικής συνείδησης.
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει ανοιχτή η αγορά:
- Τρέχουμε αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε μια σταθεροποίηση έτσι λένε οι ειδικοί και τα στατιστικά της υπόθεσης της διασποράς. Η αγορά θα μείνει ανοιχτή, lockdown δεν θα υπάρξει, το βλέπετε γίνεται πράξη, έχει τζίρους που προσεγγίζουν το ’19 και ίσως έχουν φτάσει το ’19 σε πολλούς κλάδους. Υπάρχει μια υστέρηση στην ένδυση-υπόδηση αλλά σε κλάδους όπως η εστίαση είμαστε στο ’19 από εκεί και πέρα με τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, με αυτή την απόφαση σχετικά με τους άνω των 60 και τους εμβολιασμούς παρακολουθούμε την εξέλιξη.
Ερωτηθείς αν θα επωφεληθούν από τον αναπτυξιακό νόμο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
- Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετρούν περίπου το 97-98% επομένως είναι στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης. Σε ό,τι δράσεις, σε όποιο νόμο και σε όποια διάταξη φέρνουμε στη Βουλή πρώτο λόγο έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,και αυτό έχει σχέση και με το νέο αναπτυξιακό νόμο όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση ενώ οι μεσαίες και οι μεγάλες δεν θα λαμβάνουν γιατί εκεί μπορούμε να πούμε ότι μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση έχει μια λειτουργία, μπορεί να δανειστεί πιο εύκολα και βεβαίως έχει και μια κερδοφορία. Επομένως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, με επιχορήγηση είναι ακριβώς το επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου το οποίο έρχεται εντός του Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις:
- Απαντάμε με στατιστικά και νούμερα όταν η Ελλάδα στην ανάπτυξη του 2ου τριμήνου ή όταν η Ελλάδα έχει αναθεωρήσει την ανάπτυξη και την ετήσια ανάπτυξη από το 3,6 στο 6,9 και βλέπουμε και είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Όταν έχουμε ιδιαίτερη αύξηση στις επενδύσεις για το 2021, όταν έχουμε αύξηση στις εξαγωγές που σημαίνει ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία λειτουργεί απαντάμε με νούμερα και αριθμούς και κυρίως αυτό το οποίο λέμε είναι ότι δεν είναι τυχαίο, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα ειναι από τις πρώτες χώρες στην ανάπτυξη στην Ευρώπη διότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο ο οποίος ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2018 αφήνοντας τη χώρα δύο χρόνια χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει για εμάς μάλιστα και στο χθεσινό νόμο που ψηφίστηκε περί στρατηγικών επενδύσεων φέρνουμε επιτάχυνση διαδικασιών, και των στρατηγικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, γιατί εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε ακόμα πιο ισχυρά το μήνυμα που έχει ξεκινήσει από το ’19 ότι η Ελλάδα γίνεται μια φιλο-επενδυτική χώρα και ο επενδυτής θα βρίσκει απέναντι του μια φιλική πολιτεία απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε και με το νόμο που έρχεται αυτή την εβδομάδα για τη δίκαιη μετάβαση που αφορά τη Δυτική Μακεδονία, την απολιγνιτοποίηση δηλαδή αλλά και με το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς:
- Όπως δεν συνέβη στην έναρξη του covid τον Μάρτιο του ’20, σε μια καταρράκωση του παγκόσμιου εφοδιαστικού κυκλώματος και επειδή εμείς οργανώσαμε σε πραγματικό χρόνο την εφοδιαστική αλυσίδα και δεν έλειψε ένα προϊόν από τους συμπολίτες μας έτσι θα συμβεί και τώρα.