THEPOWERGAME
Από δύο σημαντικές μεταβάσεις θα χαρακτηριστεί η παγκόσμια οικονομία το 2022, ένα έτος κατά το οποίο η ανθρωπότητα ελπίζει να περάσει στη «μετά πανδημία» εποχή. Σύμφωνα με τη Citi, η μία μετάβαση αφορά τη μετατόπιση του βάρους από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα αποσύρονται τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Η δεύτερη μετάβαση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κλάδος των υπηρεσιών θα πάρει τη σκυτάλη από τον κλάδο των προϊόντων.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, τότε προκύπτουν δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα, σημειώνει σε έκθεσή της για τις προοπτικές μετά την πανδημία. Το πρώτο είναι ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα γίνει λιγότερο εξαρτημένη από το εμπόριο απ’ ό,τι ήταν τους τελευταίους μήνες. Το δεύτερο είναι ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα εξομαλυνθούν, καθώς θα περιοριστούν οι πιέσεις που δέχονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες από την υπερβολική ζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, αλλά η Citi τονίζει ότι οι πραγματικές πληθωριστικές ανησυχίες αφορούν περισσότερο στο μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα, η μεγαλύτερη παγκόσμια ανησυχία είναι η Κίνα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος βαθύτερης και μεγαλύτερης σε διάρκεια επιβράδυνσης απ’ ό,τι θα ήθελε ο υπόλοιπος κόσμος. Το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8,1% φέτος, κατά 4,7% το 2022 και 4,8% το 2023, προκαλώντας μεγάλο σοκ στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Γενικότερα, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022 σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο αλλά πολύ χαμηλότερο από του 2021. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 4,2% το 2022 και 3,1% το 2023, όταν το 2021 εκτιμάται στο 5,6% και ο μέσος όρος ετήσιας ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών είναι 3,5%.
Το outlook του πληθωρισμού είναι πιο σταθερό για τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε σύγκριση με τις αναδυόμενες, παρά τις κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής από κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών. Η Citi παραδέχεται ότι δεν περίμενε την επιμονή του πληθωρισμού και τη μεγάλη του άνοδο τους τελευταίους μήνες και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις αναδυόμενες οικονομίες. Μακροπρόθεσμα, οι πληθωριστικές προσδοκίες στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν «ταβάνι» στο 3% και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να εξασθενήσουν κάπως στα ερχόμενα τρίμηνα.
Ο πληθωρισμός παγκοσμίως προβλέπεται στο 3,4% το 2022 και στο 2,6% το 2023. Για την Ευρώπη η Citi τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 2,8% το 2022 και στο 1,5% το 2023.