THEPOWERGAME
Μέχρι το τέλος του 2022, θα μπορούν να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους, (3299/2004 και 3908/2011). Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναφερόμενων επενδυτικών σχεδίων λόγω της πανδημίας.
Με την ίδια τροπολογία μετατίθεται μέχρι 01.02.2022 η ισχύς των διατάξεων για τις υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ψηφίστηκαν πρόσφατα μέσω του ν. 4849/2021 (άρθρο 69). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η μετάθεση αυτή ισχύος του άρθρου γίνεται με στόχο να δοθεί επαρκές χρονικό περιθώριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προλάβουν την δημιουργήσουν των σχετικών συμβούλια γνωμοδότησης. Τα συμβούλια αυτά θα γνωμοδοτούν στις αδειοδοτήσεις των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Ακόμη, με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του τύπου Cannabis Satina L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση. Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης.
Το τέταρτο άρθρο της τροπολογίας παρατείνει την ισχύ για το για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται, στο Πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό -Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜΜΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος», μέχρι και την ολοκλήρωση της σχετικής δράσης. Η ισχύς της δράσης παρατάθηκε πέραν το τέλους του έτους όπου τελειώνει η σχετική δράση.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία οι ενισχύσεις που δίδονται στο πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης των λογιστικών γραφείων (Επιχορήγηση επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών υπηρεσιών), είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και θα καταβληθούν στους δικαιούχους χωρίς παρακράτηση ή συμψηφισμό με τυχόν άλλες οφειλές.
Με το άρθρο 6 της τροπολογίας παρατείνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων που κατέχουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων στην παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου 1 για ανθρώπους. Προφανώς η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε απολυμαντικά προϊόντα, που σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, η διατήρηση των υψηλών επιπέδων παραγωγής των προϊόντων αυτών είναι επιβεβλημένη.