THEPOWERGAME
Σε περίπου ένα μήνα ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν, με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από τον τουρισμό να έχουν αναθεωρηθεί από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, προς τα πάνω. Θυμίζουμε πως οι αρχικές προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ.
Ο ελληνικός τουρισμός θα προσπαθήσει να βγει μπροστά στο σπριντ των κρατών για την έξοδο από την κρίση COVID-19 με την ενδυνάμωση της αερομεταφοράς, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Οι τρεις αυτοί άξονες, όχι μόνο θα επανασυστήσουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, αλλά θα προσελκύσουν και νέες κατηγορίες τουριστών.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση την έλλειψη ρευστότητας, θέτουν εκ νέου το θέμα της επιβίωσης των επιχειρήσεων και προειδοποιούν για ένα δύσκολο χειμώνα μέχρι το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, οπότε αναμένεται να ανοίξει η νέα σεζόν.
Στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ, έκανε λόγο για «βαρυχειμωνιά πολλών συναρμοδιοτήτων στον Τουρισμό» που παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε γάγγραινα τα παράνομα καταλύματα αλλά και τη βραχυχρόνια μίσθωση που εξακολουθεί, όπως ανέφερε, να λειτουργεί χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα. Στον πονοκέφαλο των ξενοδόχων για τη νέα σεζόν προστίθεται και ο υψηλός σε σχέση με τον ανταγωνισμό ΦΠΑ στη διαμονή, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι καθυστερημένες ενισχύσεις που περιμένουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, στην τελευταία Συνέντευξη Τύπου του ΞΕΕ ανέφερε πως η ζήτηση για το 2022 θα είναι ισχυρή όμως η ουσιαστική ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2024. Τόνισε επιπλέον, πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με αλλεπάλληλες προκλήσεις λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, της διεθνούς κρίσης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.
Αισιοδοξία με ιδιαίτερα αυξημένες ροές για το 2022
Το κλίμα πάντως, από τα γραφεία της Βασιλίσσης Αμαλίας είναι ιδιαίτερα θετικό για τις επόμενες δύο χρονιές, καθώς τα νούμερα των προβλέψεων για την επισκεψιμότητα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια τουρίστες.
Ήδη, για το 2022, αναμένονται αυξημένες ροές τουριστών από τέσσερις χώρες με πρώτο βασικό παίκτη τις ΗΠΑ που αποτέλεσε τον μεγάλο game changer της φετινής τουριστικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η αμερικανική αγορά δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας, και αυτό είναι κάτι που πηγάζει και από τους απόδημους Έλληνες, που εν μέσω COVID-19 επέλεξαν ξανά το ελληνικό καλοκαίρι. Ακόμη, με την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων (Delta Airlines, American Airlines και United Airlines), η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2021) αυξήθηκε κατά 127,2% με 211 χιλιάδες ταξιδιώτες, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ.
Στο μέτωπο της Μεγάλης Βρετανίας, που παραμένει ένας σημαντικός πελάτης του ελληνικού τουρισμού, η ζήτηση προβλέπεται δυνατή, και αυτό επιβεβαιώθηκε στην έκθεση World Travel Market που έγινε στο Λονδίνο. Το υπουργείο Τουρισμού ήδη κάνει λόγο για 1,6 εκατ. επισκέπτες που θα φέρει η Jet2 έπειτα από την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 500.000 αεροπορικές θέσεις για το 2022 αλλά και 270 πτήσεις εβδομαδιαίως προς 15 αεροδρόμια της χώρας μας που θα ξεκινήσει η Jet2 από τον Απρίλιο. Στο ίδιο κλίμα είναι και η EasyJet, που έχει συμπεριλάβει στο νέο της πρόγραμμα για τα επόμενα έτη την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, αλλά και η British Airways που σχεδιάζει από τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει πτήσεις προς την Ελλάδα και από το αεροδρόμιο του Gatwick.
Στο επίκεντρο των επαφών που είχε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού στη Σμύρνη τέθηκε ο στόχος για περισσότερες αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα από το 2022 κάτι στο οποίο αναμένεται να συμβάλει η νέα αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης που ξεκινά η Aegean από τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν και η Τουρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν επιθετικό παίκτη στην τουριστική αγορά, το μήνυμα από την επίσκεψη Κικίλια στη Σμύρνη επικεντρώθηκε στη διευκόλυνση του ταξιδιού ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στην ποιότητα των καλοδεχούμενων όπως είπε Τούρκων επισκεπτών.
Τέλος, ενισχυμένη αναμένεται να είναι η ροή των Γάλλων ταξιδιωτών, ιδίως μετά την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, αλλά και την τελευταία επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στο Παρίσι κατά την οποία προχώρησαν νέες συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες Air France και την Transavia. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του υπουργείου Τουρισμού, αναμένεται ρεκόρ επισκεψιμότητας κάτι που βασίζεται και στο ότι τον Ιούνιο η πρώτη χώρα επιλογής των Γάλλων για διακοπές ήταν η Ελλάδα. Μάλιστα, την ίδια ώρα, είχε καταγραφεί αύξηση 88% των Γάλλων επισκεπτών σε σχέση με το 2019 και άνοδος 18% των εσόδων. Η τάση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα κατέγραψε μεγαλύτερη δημοφιλία ως προορισμός για τους Γάλλους τουρίστες ακόμη και από την ίδια τους τη χώρα κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.