THEPOWERGAME
Πολύ αισιόδοξες προβλέψεις κάνει για την Ελλάδα η Moody’s αναφερόμενη στην ανάπτυξη αλλά και το χρέος της χώρας.
Ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του, σημειώνει ότι η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022 θα γίνει στην Ελλάδα.
Σημαντική ώθηση θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τώρα έως και το 2017 που θα βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Moody’s η Ελλάδα θα δει το χρέος της να υποχωρεί κατά 10,1% (και στο 191% του ΑΕΠ), περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ακολουθεί η Κύπρος με μείωση 6,8% και η Πορτογαλία (-5,9%) , ωστόσο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμένει αρκετά πάνω από το 100% παρά αυτή την απομόχλευση.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022.
Σε επίπεδο ευρωζώνης
H Moody’s εκτιμά πως σχεδόν όλα τα κράτη θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής μέχρι το τέλος του 2022. Σε επίπεδο ευρωζώνης, η παραγωγή θα είναι 2,7% υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα (σε πραγματικούς όρους) το 2022. Ωστόσο, αυτό κρύβει σημαντικές ανισότητες.
Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, η Ιταλία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν σε μικρό βαθμό το ΑΕΠ του 2019 και η Ισπανία, της οποίας η ανάπτυξη αναμένεται πιο αδύναμη το 2021 από τις παραπάνω χώρες, θα παραμείνει οριακά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός που αντανακλά την οικονομική σημασία των τουριστικών τους τομέων και τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας το 2020.
Οι πιο ευάλωτες χώρες σε μια αναζωπύρωση της πανδημίας
H Moody’s χτυπάει πάντως τα καμπανάκια για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Ο οίκος τονίζει ότι οι χώρες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 60%, όπως είναι η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Εσθονία, είναι οι πιο ευάλωτες σε μια αναζωπύρωση της πανδημίας που θα μπορούσε να επαναφέρει το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα μόλις ξεπερνά το 60%.