THEPOWERGAME
Σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων που έλαβε η Ελλάδα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης πρόκειται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά πιθανό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα για πρόωρες αποπληρωμές της τάξης των 7 δισ. ευρώ λόγω και των υψηλών διαθεσίμων που διαθέτει στην παρούσα φάση η χώρα.
Με τις αναμενόμενες κινήσεις αφενός υπάρχει όφελος για το ελληνικό δημόσιο λόγω και των χαμηλότερων επιτοκίων με τα οποία δανείζεται την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τα αντίστοιχα των παλαιών δανείων και αφετέρου επιτυγχάνεται η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί στο ΔΝΤ το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και πλέον η χώρα μας θα εξοφλήσει πλήρως το Ταμείο. Όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα προκύψει όφελος της τάξης των 43 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως είχαν προηγηθεί η αποπληρωμή στις 25 Νοεμβρίου 2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ με όφελος 100 εκατ. ευρώ, και η αποπληρωμή στις 18 Μαρτίου 2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με όφελος 85 εκατ. ευρώ.
Συνολικά με τη νέα καταβολή, θα έχουν αποπληρωθεί δάνεια του ΔΝΤ ύψους 7,8 δισ. ευρώ την τελευταία διετία με συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο 228 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (δάνεια του GLF) η αποπληρωμή είναι πιθανό να γίνει τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.
Οι πληρωμές των δανείων αυτών είναι 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2042 και συνολικά φθάνουν τα 52 δισ. ευρώ. Οπότε θα ήταν δυνατό, όπως λένε, πηγές του οικονομικού επιτελείου να αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2022 (ή ακόμη και του 2023) προκειμένου να επωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο από την έστω και μικρή διαφορά του επιτοκίου, αλλά και από τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων του.
Βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο «απλή» όσο αυτή με τις πληρωμές του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί αρχικά θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη στα οποία θα εξοφληθούν τα δάνεια. Και στη συνέχεια γιατί θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα μας να εξοφλήσει πρόωρα άλλον πιστωτή και όχι τον ίδιο, όπως έχει υποχρέωση η Ελλάδα βάσει των όρων δανεισμού της από τον ΕSM.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η στάση των Ευρωπαίων εταίρων δεν αναμένεται να είναι αρνητική λαμβάνοντας άλλωστε ως δεδομένο ότι η Ελλάδα πρόκειται να εξέλθει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.