THEPOWERGAME
Το ενδεχόμενο να παραταθεί η αποπληρωμή των λεγόμενων κορονοχρεών για ορισμένους κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση κ.ά.) που πλήττονται από την πανδημία θα εξετάσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα διημείφθησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους εκπροσώπους των φορέων ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάθεσης της περιόδου έναρξης πληρωμών σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας κατά έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών και των χρεών που δημιούργησε η πανδημία, αντί να ξεκινήσει 1η Ιανουαρίου 2022 να μετατεθεί για την 1η Ιουλίου 2022. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ωστόσο απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των οφειλών των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις της χώρας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες ενισχύσεις των επιχειρήσεων, πλην εκείνων που ήδη έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για ενισχύσεις του λιανεμπορίου από τα αδιάθετα υπόλοιπα που θα μείνουν από τα προγράμματα επανεκκίνησης της Εστίασης και του Τουρισμού. Η ύπαρξη ωστόσο υπολοίπων, αλλά και το ύψος τους, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι την εκκαθάριση των πληρωμών στα ήδη υλοποιούμενα προγράμματα της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων, των παιδότοπων, των δικηγόρων, και τα οποία τώρα βρίσκονται στην τελική φάση.
Οι εκπρόσωποι των φορέων του εμπορικού κόσμου, ζήτησαν από την πρωθυπουργό, δύο επιπλέον μέτρα:
- πρώτον την ίση αντιμετώπιση με τα σούπερ μάρκετ και
- δεύτερον τον μετριασμό των ποινών στις ατομικές επιχειρήσεις (καταστήματα).
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ που πωλούν τα πάντα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ειδικά στα σούπερ μάρκετ έχει αρθεί το σύνολο των περιοριστικών μέτρων, π.χ. το καρτελάκι που μετρά τον αριθμό των παρευρισκόμενων. «Ο κόσμος του λιανεμπορίου αισθάνεται αδικημένος από την αντιμετώπιση αυτή» τονίζει.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, τα μέτρα να ισχύσουν οριζόντια όχι μόνον στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στις λαϊκές, και στις εκκλησίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το δεύτερο θέμα που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων είναι η μετρίαση των ποινών ειδικά στις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη χώρα υπάρχουν 130.000 επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι με ένα άτομο. «Δεν μπορεί τη στιγμή που εξυπηρετείς κάποιον, επειδή μπήκε ένας ανεμβολίαστος στο κατάστημά σου, και δεν πρόλαβες να τον δεις, να σου έρχεται ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ και κλείσιμο της επιχείρησης» εξηγεί ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις εστίασης, όταν κάποιος ανεμβολίαστος κάθεται έξω σε ένα τραπέζι και πριν πάρει την παραγγελία ο υπεύθυνος, έρχεται ο έλεγχος που μπορεί να κλείσει την επιχείρηση. Επίσης, σημειώνεται ότι ακόμη και τα 5.000 ευρώ πρόστιμο είναι δυσανάλογα μεγάλο ποσό για μια επιχείρηση που εισπράττει π.χ. 100.000 ευρώ το χρόνο. «Αντιστοιχεί στο 1/20 του εισοδήματος», παραδέχεται ο κ. Καρανίκας, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να περιέχουν μία μεγαλύτερη δόση αναλογικότητας στην ποινή.
Οι εκπρόσωποι τέλος, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να εξετάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, με δεδομένο ότι η χώρα δεν απέχει πολύ από την απόκτηση της ανοσίας της αγέλης. Απομένουν περίπου 500.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί αυτή η ανοσία. Με δεδομένο δε ότι προγραμματίσθηκαν 140.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, η ανοσία φαίνεται να βρίσκεται κοντά. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο, στάθηκε ανένδοτος και υποστήριξε ότι ένας ολοκληρωτικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν αντισυνταγματικός.