THEPOWERGAME
Συνεχώς αυξανόμενη ήταν η κίνηση των Αλβανών πολιτών οι οποίοι επισκέπτονταν την χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τουριστική βίζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τους ξένους επισκέπτες που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Ερευνών του του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2018 οι Αλβανοί εισήλθαν στην πρώτη δεκάδα τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα μας αφήνοντας πίσω Σέρβους και Τούρκους.
Την συγκεκριμένη χρονιά οι επισκέψεις από την Αλβανία είχαν σπάσει το φράγμα του 1 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο κατά 16,2% (1.121.472 επισκέψεις). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των επισκεπτών από την Αλβανία το 2018 (+19%) καθώς την Ελλάδα επισκέφθηκαν 986,6 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες έναντι 828,7 χιλ. το 2017. Για να γίνουν πιο κατανοητή διαφορά μεταξύ επισκέψεων και επισκεπτών, οι επισκέψεις είναι πάντοτε μεγαλύτερο νούμερο καθώς κάποιος επισκέπτης μπορεί να έχει επισκεφθεί πάνω από μία φορά την χώρα, πόσο μάλλον αν είναι γειτονική.
Αν προσέξει κάποιος τον χάρτη σε τρεις από τις 13 περιφέρειες το 2018, Νο1 σε επισκέψεις είναι οι βόρειοι γείτονες μας κυριαρχώντας στα δυτικά. Συγκεκριμένα είναι πρώτοι σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα. Ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, που στην συνολική πίτα των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 1% των συνολικών επισκέψεων- και κατατάσσεται 13η στις 13 περιφέρειες -η συμβολή των γειτόνων μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμένα από τις 349 χιλ. επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, πάνω από τις μισές (193 χιλιάδες) προέρχονται από την Αλβανία και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Βουλγαρία (64 χιλ.) και η Γερμανία (38 χιλ.). Πρώτοι και με διαφορά είναι και στην Περιφέρεια Ηπείρου με 231 χιλ. επισκέψεις ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (83 χιλ) και τους Ιταλούς (63 χιλ). Σε ότι αφορά στην Δυτική Ελλάδα από τις 699 χιλ. επισκέψεις που δέχτηκε η περιφέρεια το 2018 από την Αλβανία πραγματοποιήθηκαν οι 93 χιλ. και ακολουθούν Γερμανία (71 χιλ.) και Γαλλία (44 χιλ.).
Αλβανικός «τουρισμός» στα χωράφια
Η εξήγηση που είχε δοθεί τότε είχε να κάνει σε ένα βαθμό με την διέλευση (σ.σ. Δυτική Μακεδονία) των Αλβανών προς τα δύο κεντρικά λιμάνια (Πάτρα – Δυτική Ελλάδα και Ηγουμενίτσα – Ήπειρος) που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Έπρεπε να έρθει η πανδημία και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν – και υπάρχουν και την φετινή χρονιά – στην συγκομιδή αγροτικών προϊόντων ώστε να φανερωθεί ότι οι λόγοι που επισκέπτονταν ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών την χώρα μας δεν ήταν τουριστικός.
Όπως ανέφερε την Παρασκευή κατά την διάρκεια του Thessaloniki Summit ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, το πρώτο πρόβλημα που προκάλεσε η πανδημία στον τομέα τους ήταν το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία. Δίνοντας ένα ιστορικό των μετακλητών εργατών γης από ξένες χώρες ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι έως και το 2010 αυτοί έρχονταν με την καταβολή ενός παραβόλου 150 ευρώ. Στην συνέχεια απελευθερώθηκε η είσοδος των εργατών και οι οποίοι μπορούσαν να έρθουν με μία απλή τουριστική βίζα να παραμείνουν στην χώρα μας για 90 ημέρες χωρίς να πληρώνουν τίποτα προς το ελληνικό δημόσιο. «Βέβαια χωρίς άδεια εργασίας, αλλά ποιος θα κυνηγήσει τους εργάτες στα χωράφια» σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης ο οποίος παραδέχτηκε ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτονταν οι ανάγκες σε χέρια για την περίοδο της συγκομιδής.
Τα νούμερα ανάμεσα στις δύο περιόδους είναι συντριπτικά ανάμεσα στις δύο περιόδους. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, σε μόνο τρεις νομούς (Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) από τους 15.000 εργάτες την περίοδο της καταβολής παραβόλου έπεσαν με τουριστική βίζα στους 984 την περίοδο έως και το 2019. «Όταν ήρθε ο κορονοϊός και έπρεπε να θεσπίσουμε μία διαδικασία άλλη για να αδειοδοτούνται και να περνάνε από ελέγχους από τα σύνορα ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 18.863. Δηλαδή 17.879 έρχονταν από την Αλβανία σαν τουρίστες» επεσήμανε ο πρόεδρος της επαγγελματικής πυρηνοκάρπων. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, φέτος, που από ένα διάστημα και μετά επέστρεψε η τουριστική βίζα «και έτσι μειώθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα κατά 43% η είσοδος εργατών γης με τον νόμιμο τρόπο».
Πέρα από το «στατιστικό λάθος» του «Αλβανού τουρίστα» η υπόθεση είναι η ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε επίπεδο εσόδων από την μην καταβολή παραβόλου όσο και για το ασφαλιστικό καθώς η μη τήρηση των διαδικασιών, και άρα η παράνομη εργασία οδηγεί σε μη καταβολής εργοσήμων από τους καλλιεργητές και την μεταποιητική βιομηχανία.