THEPOWERGAME
Από τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η εκταμίευση των δανείων του Ταμείου Ανακαμψης. Επίσης, το μέσο επιτόκιο δανεισμού που θα λάβουν τα επενδυτικά σχέδια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε περίπου 0,35%.
Μιλώντας πριν από λίγο ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στις τράπεζες από τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να λαμβάνουν δάνεια χρηματοδότησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο οι συστημικές τράπεζες όσο και η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) με την οποία ήδη υπάρχει σύμβαση, θα είναι οι μόνες αρμόδιες να εγκρίνουν τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα υπάρχει μηδενική γραφειοκρατική παρέμβαση», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκχωρεί το 30% έως 50% της χρηματοδότησης της επένδυσης με το υπόλοιπο 70% έως 50% (αντίστοιχα)να τοποθετείται από τον επενδυτή και την τράπεζα. Ο επενδυτής πρέπει να συμμετέχει στο ρίσκο της επένδυσης με τουλάχιστον 20%. Ο δανεισμός μιας επιχείρησης με επιτόκιο 0,35% στο μέρος του δάνειου του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού μιας μικρομεσαίας επιχείρησης από περίπου 5% που είναι σήμερα στο μισό. Και σε βάθος 15ετίας που είναι η διάρκεια των δανείων θα αποκλιμακώσουν σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος μιας επένδυσης. Ο επενδυτής θα βάλει μόλις το 20% της επένδυσης θα λάβει ένα μακροχρόνιο δάνειο με πολύ ελκυστικούς όρους.
Επιδοτήσεις στον χώρο της υγείας
Αναφερόμενος στα θέματα υγείας και φαρμάκου -το συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικου επιμελητηρίου είναι θεματικό στο χώρο της υγείας (Healthworld 2021: Pandemic crisis-The day after)- ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει δημόσιες επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ με τις οποίες θα ενισχυθούν διάφορες δράσεις στον χώρο της υγείας. Το ονομαστικό ύψος των επιδοτήσεων είναι υψηλότερα καθώς δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ταυτόχρονα περιλαμβάνουν τις εκτιμώμενες εκπτώσεις. Επομένως, οι ονομαστικές δαπάνες του προγράμματος θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν και επιπλέον εργαλεία, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση της έρευνας των πανεπιστημίων όπου για πρώτη φορά θα δοθούν εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αλλά μόνον εφόσον τα πανεπιστήμια διαθέσουν ανάλογους πόρους. Τέλος, επεσήμανε το εργαλείο του claw-back, το οποίο πρόκειται να μειωθεί κατά αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αρκεί αυτή η μείωση να συνδυαστεί με ανάλογες επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας.
Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία καθώς οποιοδήποτε έλλειμμα δημιουργηθεί στις ισόποσες επενδύσεις, τότε θα κληθεί τη διαφορά να καλύψει ο ελληνικός προϋπολογισμός. «Αν δεν επιτευχθεί αυτή η μεταρρύθμιση θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα μέρος αυτής της αποτυχίας από τον προϋολογισμό, κάτι το οποίο απεύχομαι και προσωπικά θα επιδιώξω αυτό να μην συμβεί».