THEPOWERGAME
Στα όριά του κινείται πλέον ο ΕΛΓΑ καθώς οι καταστροφές που προκάλεσαν ο «Μπάλλος» και η «Αθηνά» οδηγούν σε εξάντληση του προϋπολογισμού του για το 2021. «Είμαστε επί ξηρού ακμής», δηλώνει στο powernews.gr ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία θα καλυφθούν πλήρως.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθαρίζει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2021 θα καταβληθούν στο σύνολό τους έως 31 Μαρτίου 2022. Πρόκειται για αποζημιώσεις σχετικά με τις ζημιές από διάφορα αίτια που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και οι οποίες υπολογίζεται – με τα σημερινά δεδομένα – να ανέλθουν στα επίπεδα των 155- 160 εκατ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα έσοδα του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών.
Όσον αφορά στις ζημιές από τον παγετό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, καλύπτονται από χρηματοδότηση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ζημιές από τις πυρκαγιές καλύπτονται με βάση το νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή, με τον ΕΛΓΑ να αναλαμβάνει μόνο τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, που δεν ξεπερνούν τελικά τα 2 εκατ. ευρώ.
Η κλιματική κρίση φθάνει τον ΕΛΓΑ στα όριά του
Το ερώτημα που αυτονόητα προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις ζημιές που τυχόν προκύψουν έως το τέλος του 2021, το 2022 και τα επόμενα χρόνια καθώς δεν θα υπάρχει το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε φέτος για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις για τον παγετό: οι δόσεις που δεν είχαν εκταμιευθεί τα προηγούμενα χρόνια παρά την πρόβλεψη στο νόμο 3877/2010 ότι το Δημόσιο καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ποσό ίσο με το 20% των ετήσιων εσόδων του από τις εισφορές των παραγωγών (ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ, εισπράττονται συνήθως 155 – 160 εκατ. ευρώ).
Μ’ αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίστηκαν φέτος τα χρήματα για την καταβολή των αποζημιώσεων του παγετού χωρίς η επιχορήγηση αυτή να προσκρούσει στην ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων καθώς απαγορεύεται η χρηματοδότηση των οργανισμών γεωργικών ασφαλίσεων όπως ο ΕΛΓΑ από τον εθνικό προϋπολογισμό για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες. Από το 2022, όμως, δεν μπορεί να επαναληφθεί ανάλογη αναδρομική επιχορήγηση, πέραν φυσικά της ετήσιας των 34 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
Διπλή παρέμβαση της ΕΕ σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο
Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τονίζει ότι «έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων» και χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο επίπεδα:
-Στο θεσμικό: να υπάρξει σαφής προσδιορισμός ποιων φαινομένων χαρακτηρίζονται «ακραία καιρικά φαινόμενα» και να δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να αποζημιώνουν από τον προϋπολογισμό ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή από αυτά.
-Στο οικονομικό: ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να στηρίζονται ουσιαστικά οι χώρες που πλήττονται από τέτοια φαινόμενα.
Γενική κι όχι εξατομικευμένη εκτίμηση κατά περιοχές για επιτάχυνση διαδικασιών
Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο «Μπάλλος» θα προχωρήσουν γρήγορα, πάντως, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται γενική εκτίμηση ανά περιοχές κι όχι εξατομικευμένη ανά παραγωγό.
Επισημαίνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία – υπολογίζονται πάνω από 200 χιλιάδες στρέμματα – και μάλιστα ενώ το βαμβάκι ήταν έτοιμο για συγκομιδή. Οι ίδιες καλλιέργειες είχαν πληγεί και τον Ιούνιο. Επιπρόσθετα, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην καστανοκαλλιέργεια στο Πήλιο και τον δήμο Αγιάς Λάρισας καθώς και σε καλλιέργειες ροδιού και επιτραπέζιου σταφυλιού της ποικιλίας crimson. Στην Αιτωλοακαρνανία οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ροδιού, καπνού και ελιάς σε έκταση 20 χιλιάδων στρεμμάτων.