THEPOWERGAME
«Μπαράζ» ελέγχων πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας σε χιλιάδες επιχειρήσεις με στόχο να «φρενάρει» την εργοδοτική αυθαιρεσία. Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΕΠΕ μπαίνουν αφενός οι κλάδοι όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα, αφετέρου οι επιχειρήσεις όπου ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού είναι αυξημένος.
Από τις αρχές του έτους και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η επιθεώρηση εργασίας του υπουργείου είχε πραγματοποιήσει 44.045 ελέγχους σε επιχειρήσεις, επιβάλλοντας 4.892 πρόστιμα. Από το σύνολο των ελέγχων, οι 17.899 αφορούσαν την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων από την Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ εντόπισαν 716 παραβάτες.
Οι παραβάσεις και οι κλάδοι που ελέγχονται
Σε 23.250 ανήλθαν οι έλεγχοι που αφορούσαν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Οι αρχές εντόπισαν 3.917 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν τηρούσαν βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Άλλες επιχειρήσεις είχαν στο δυναμικό τους αδήλωτο προσωπικό και άλλες απασχολούσαν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, αλλά τους δήλωναν μερική απασχόληση. Στη λίστα των παραβάσεων που εντόπισαν οι αρχές περιλαμβάνεται ακόμη η παράνομη υπερωριακή απασχόληση, η πλημμελής τήρηση Βιβλίου Ετήσιων Κανονικών Αδειών, η μη αναγγελία στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του απασχολούμενου προσωπικού, η με χορήγηση ρεπό ή ελαχίστου χρόνου διακοπής της ημερήσιας εργασίας σε κατάστημα κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο στους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου, του χονδρεμπορίου, των μεταφορών, των καταλυμάτων, των προσωπικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των ταχυδρομικών-ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων. Η πλειονότητα δε των προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε λιανεμπόριο και την εστίαση.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Εν τω μεταξύ, από τις αρχές του 2022 το υπουργείο Εργασίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς ενεργοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα συμβάλλει στη θωράκιση του 8ώρου αλλά και στο «κλείδωμα» των υπερωριών προστατεύοντας τον εργαζόμενο από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη. Με την κάρτα εργασίας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα γνωρίζουν πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η εργασία των εργαζόμενων. Μάλιστα, θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).