THEPOWERGAME
Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κυβερνώντες και εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού δεσμεύονται απέναντι στους ξενοδόχους και κάθε επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου πως η φουρτούνα της πανδημίας COVID-19 πέρασε, και πως η ανάπτυξη είναι μπροστά.
Τόσο ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, όσο και οι τρεις μεγάλοι φορείς του ελληνικού τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τοποθετούν την ανάκαμψη του τουρισμού προς την άνοιξη του 2022, με γνώμονα πως θα αποφευχθούν απρόβλεπτες εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος.
Στέκονται δε ιδιαίτερα, στη χρηματοδότηση των τριών φορέων αλλά και στο «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απέναντι στους ξενοδόχους που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και για μια ευρύτερη οικονομική αυτοδυναμία.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι, από τη δική τους πλευρά κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα της φετινής σεζόν και όχι τα αποτελέσματα του Αυγούστου, επιμένοντας πως το 2021 ήταν μια χρονιά επανεκκίνησης.
Για να τα καταφέρει ο ξενοδοχειακός κλάδος πρέπει να θεραπευτούν παθογένειες
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ, ο πρόεδρός της, Γρηγόρης Τάσιος, απευθυνόμενος στον Βασίλη Κικίλια τόνισε πως για να τα καταφέρει ο κλάδος θα πρέπει να θεραπευτούν παθογένειες και αδυναμίες που τον ακολουθούν χρόνια.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε για το κλείσιμο της φετινής σεζόν, ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα σπασμένα ακόμα και αν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις.
«Θα έλεγα, η ιδανική στιγμή για έναν «γιατρό του τουρισμού», ο οποίος με την πολιτική του θα βρει τη σωστή αγωγή για πολλές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν, από το λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Θέλουμε να είστε κοντά μας και θα είμαστε κι εμείς κοντά σας, με ακριβή δεδομένα και τεκμηριωμένες προτάσεις» τόνισε, λέγοντας πως το μεγάλο μάθημα από την πανδημία είναι η σωστή συνεργασία.
Το 2021 δεν είναι 2019
Για τους ξενοδόχους η έκρηξη του Αυγούστου δεν αρκεί. «Το 2021 δεν είναι 2019», είπε ο κ. Τάσιος αναφερόμενος στο παράδειγμα του οδικού τουρισμού.
«Μπορεί τον Αύγουστο να καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατ. οδικές αφίξεις αλλά αν ανοίξουμε το κάδρο και δούμε την πιο «μεγάλη εικόνα» που δίνει το στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ, εκεί αποτυπώνεται η αλήθεια.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 οι οδικές αφίξεις είναι μειωμένες κατά 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2019», δήλωσε ο Γ. Τάσιος λέγοντας πως στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι αεροπορικές αφίξεις. «
Τον Αύγουστο έπιασαν το 80% του Αύγουστου του 2019. Όμως, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 51,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019».
Μετά από δυο σεζόν λοιπόν του 2020 και του 2021, η ΠΟΞ υπολογίζει πως μεσοσταθμικά καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 55 με 60% σε σχέση με το 2019.
Βάζοντας έναν χρονικό ορίζοντα έως τον Μάρτιο του 2022, οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να δώσουν νέα μάχη επιβίωσης, ιδίως για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Τουριστική επανεκκίνηση σε πολλές ταχύτητες
Η τουριστική επανεκκίνηση κατά τον κ. Τάσιο, έχει πολλές ιδιομορφίες και δεν είναι στις ίδιες ταχύτητες οι καλοκαιρινές διακοπές με το city break, με τα εταιρικά ταξίδια, με το συνεδριακό τουρισμό και τις εκθέσεις που δέχονται τον ισχυρότατο πλέον ανταγωνισμό των ψηφιακών διοργανώσεων, όπως βεβαίως και με τις εξορμήσεις στον ορεινό και ημιορεινό όγκο όλης της ηπειρωτικής χώρας.
Για αυτό, οι ξενοδόχοι ζητούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2022, κάτι που επετεύχθη μέσω της διοίκησης της HOTREC στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καλυφτεί τελικά το κενό.
Μάλιστα, ο Γ. Τάσιος είπε πως ήδη υπάρχει το «πράσινο φως» από την Ευρώπη και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει υπόψη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα.
«Όσοι είναι έξω από το χορό πάντα λένε πολλά τραγούδια. Όμως μόνον όποιος μπαίνει στα «παπούτσια» του ξενοδόχου μπορεί να κατανοήσει τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι και πολύ περισσότερο οι συνάδελφοι των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων. Δεν ζητάμε χάρες.
Οι ξενοδόχοι 10 χρόνια που η χώρα βυθιζόταν στην κρίση με επίκεντρο τις τράπεζες και τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις τους, βάζαμε πλάτη. Όλες οι έρευνες και τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πόσο συνέβαλαν η φιλοξενία και ο τουρισμός στο να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης χρέους», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΞΕΕ τόνισε πως με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη στην παγκόσμια τουριστική αγορά είναι ανάγκη για συνέχιση της στοχευμένης κρατικής στήριξης.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ελληνική φιλοξενία στις κατευθύνσεις της βιωσιμότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ποιότητας, της δημιουργίας νέων υποδομών και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
«Οι κατευθύνσεις αυτές, συνάδουν απόλυτα με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» ανέφερε.
Β. Κικίλιας: Θα στηρίξω όλους τους Έλληνες ξενοδόχους
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στον Αλέξανδρο Βασιλικό παραδέχθηκε πως ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας αλλά δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο και υποσχέθηκε στήριξη στους Έλληνες ξενοδόχους.
«Η δική μου δουλειά είναι να στηριχθούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να αναβαθμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες τους, να αναδειχθούν μέσα από δράσεις προβολής, να καταστούν βιώσιμες και φιλικές στο περιβάλλον.
Η ελληνική φιλοξενία, η μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος, το ισχυρό μας brand είναι οι βάσεις για να προσελκύσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό τουρισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε τέσσερις πυλώνες για τη στρατηγική του υπουργείου: την αναβάθμιση των υποδομών, τη δημιουργία task force crisis management, την ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και το upskilling – reskilling, δηλαδή την αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Δημόσιες επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό
Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ, όπου απευθυνόμενος στον Γρηγόρη Τάσιο υποσχέθηκε πως θα βρίσκει λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την τουριστική εμπειρία, και θα αναβαθμίσει τις υποδομές.
«Αυτό θα κάνουμε με δημόσιες επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχονται από τον τουρισμό. «Θα στηρίξουμε πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όλα τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τουρισμό».