THEPOWERGAME
Τη συνδυαστική αξιοποίηση των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), του Ταμείου Ανάπτυξης και των πόρων της Συνοχής για τη στήριξη των αγροτών ανέδειξε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι μιλώντας χθες σε εκδήλωση στα Μέγαρα.
«Την περίοδο 2005-14 ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους 4 εκατομμύρια αγροκτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 1.000 την ημέρα. Η ΕΕ δεν αντέχει να χάσει άλλους αγρότες», σημείωσε και διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει και προσωπικά τους Έλληνες αγρότες («θα κάνω ό,τι μπορώ για να μεγαλώσουν τις φάρμες τους», είπε χαρακτηριστικά). Προς την κατεύθυνση αυτή τους προέτρεψε «να αξιοποιήσουν τις πολλές ευκαιρίες για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις που αναδύονται στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής στροφής της νέας ΚΑΠ».
Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι χαρακτήρισε υπόδειγμα προς μίμηση την ελληνική γεωργία αναφέροντας ότι «η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» καθώς, όπως σημείωσε, «με το 2,5% του πληθυσμού της ΕΕ και λιγότερο από το 3% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων, η παραγωγή της αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής».
«Στην Ελλάδα η αγροτική παραγωγή είναι υψηλότερη από την κατανάλωση και μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μικρότερη χρήση αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αποδεικνύετε ότι είναι εφικτό να είστε παραγωγικοί και ταυτόχρονα φιλικοί στο περιβάλλον», τόνισε απευθύνοντας, ταυτόχρονα, «ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Έλληνες αγρότες για τη μεγάλη συμβολή τους στο να μην εξελιχθεί η κρίση του Covid-19 σε διατροφική κρίση και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς».
Η ΕΕ θα αποτρέψει αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες
Ερωτηθείς σχετικά από αγρότη των Μεγάρων, ο Επίτροπος προανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ώστε «οι τρίτες χώρες που εξάγουν αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ να τηρούν τα ίδια πρότυπα με την εθνική παραγωγή των κρατών – μελών» και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν πρόκειται για «κάτι απλό στην εφαρμογή», πολύ περισσότερο καθώς η ΕΕ έχει σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ευκαιρία η ΚΑΠ για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας
«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει τον μετασχηματισμό της αγροτικής της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη και – σε απώτερο επίπεδο – την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», επισήμανε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Αυτό που για εμάς έχει εξέχουσα σημασία στο πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, είναι να ληφθεί υπόψη η κλιματική κρίση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την Αττική, που δοκιμάστηκε πρόσφατα και από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια είναι ήδη εμφανείς. Το τελευταίο μάλιστα ζήτημα αναδείχθηκε και στην πρόσφατη πανδημία, με ορατή την επίπτωση στις τιμές των προϊόντων .
Είναι στο χέρι μας να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός ο πρωτογενής μας τομέα, στοχεύοντας στη διασφάλιση της τροφής χωρίς υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.