THEPOWERGAME
Να μην ετοιμάζονται για πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διεμήνυσε στους επενδυτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα, τόνισε πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει κατά πόσο αυτά θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση του ΡΕΡΡ.
«Με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας από το QE», τόνισε.
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τον απαραίτητο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν δεν είχε συμβεί η πανδημία η χώρα θα είχε αποκτήσει το επίπεδο του investment grade», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αυξήσεις των επιτοκίων
Όσον αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε πως οι εκτιμήσεις ότι η πρώτη άνοδος από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες μας». Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε αναστάτωση μετά το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού στις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».
Τα στοιχήματα στις αγορές χρήματος θέλουν την ΕΚΤ να αυξάνει το επιτόκιο καυταθέσεων κατά δέκα μονάδες βάσης το 2023. Πάντως οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τόσο τα ιταλικά, όσο και τα ισπανικά και ελληνικά ομόλογα.
Οι αγορές χρήματος στοιχημάτιζαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης το 2023. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν παραταθεί χρονικά μέχρι το 2024.
Η «τέλεια καταιγίδα» και ο στασιμοπληθωρισμός
Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου σχετικά με τη διαφοροποίηση της ΕΚΤ από την αμερικανική Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, που εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν άμεσα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιο ήπιες για την ευρωζώνη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Βρετανία. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής».
Αναφερόμενος τέλος στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας τέλειας καταιγίδας. Δεν θα βιαζόμουν να μιλήσω για στασιμοπληθωρισμό».