THEPOWERGAME
Οι συνεχείς αυξήσεις στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον κινείται σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατόρα, αλλάζουν και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιδότηση. Οι ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, για επιδότηση μέχρι 9 ευρώ ανά λογαριασμό (30 ευρώ ανά μεγαβατόρα) έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα αφού από τότε μέχρι σήμερα η αύξηση στη χονδρική τιμή είναι τεράστια. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο επιδότησης που να φτάνει τα 14 – 15 ευρώ ανά λογαριασμό, με αντίστοιχη ενίσχυση της «προίκας» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Να υπάρξει δηλαδή αύξηση της επιδότησης από 30 ευρώ σε 40 ευρώ ανά μεγαβατόρα.
Εδώ και ημέρες αναζητούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πρόσθετα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με στόχο να ανταπεξέλθει στις επιπλέον απαιτήσεις. Ηδη ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας είχε ανακοινώσει αύξηση της αρχικής «προίκας» από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, αλλά θα απαιτηθούν αρκετά περισσότερα αφού έχει μπει στο τραπέζι και η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου. Μόνο για την επιδότηση του φυσικού αερίου αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια 150 εκατ. ευρώ. «Πλάτη» θα βάλει και ο λογαριασμός για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) αφού έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της υψηλής τιμής στη χονδρική αγορά.
Στελέχη της ενεργειακής αγοράς υποστήριζαν εδώ και ημέρες πως τα 200 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιχορηγούνταν αρχικά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να επιδοτηθούν με 9 ευρωλεπτά οι πρώτες 300 κιλοβατόρες κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν «ασπιρίνη». Μια οικογένεια που μέχρι πρόσφατα πλήρωνε 80 έως 90 ευρώ τη μεγαβατόρα (τόσα περίπου καταναλώνει ένα νοικοκυριό στο τρίμηνο), τώρα θα πληρώνει 180 ευρώ εξηγούν. Συνεπώς, όσα και να απορροφήσει η ΔΕΗ ή κάποιοι από τους προμηθευτές, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και μετά την επιδότηση. Στην αγορά κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 1.000 ευρώ κόστος ενέργειας και άλλα 1.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής!