THEPOWERGAME
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η έκρηξη τιμών σε πρώτες ύλες και οικοδομικά υλικά. Οι τεράστιες αυξήσεις σε υλικά από το σίδηρο μέχρι το χαλκό, που ξεπερνούν ακόμα και το 70% τον τελευταίο χρόνο, έχουν τινάξει στον αέρα προϋπολογισμούς διαγωνισμών για πολλά έργα. Παράλληλα απειλούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για άλλες παρεμβάσεις, όπως το νέο «Εξοικονομώ» που έχει σχεδιαστεί με χαμηλότερες τιμές υλικών, όπως το αλουμίνιο.
Καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι μειοδότες έχουν επιλεγεί αλλά δεν βιάζονται να υπογράψουν τις συμβάσεις γιατί το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί πριν τις τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Επιπλέον, αρκετοί διαγωνισμοί, συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται λίγο πριν την ανάθεση ή πρόκειται να προκηρυχθούν έχουν προϋπολογισμούς που βασίστηκαν στις προηγούμενες τιμές. Συνεπώς, κατά την υποβολή των προσφορών οι τεχνικές εταιρείες θα έδιναν μηδενικές εκπτώσεις αφού στην ουσία «μπαίνουν μέσα με το καλημέρα». Οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών με απανωτές επιστολές έχουν ζητήσει παρέμβαση του υπουργείου.
Έτσι, με υπουργική απόφαση, που θα ορίζει συντελεστές αναθεώρησης τιμών για συγκεκριμένα υλικά κατασκευών, θα υπάρξει πυροσβεστική λύση καθώς ο άλλος δρόμος, με τον ορισμό επιτροπής που θα μελετήσει τις τιμές και θα τις αναθεωρήσει, θα διαρκούσε μήνες.
«Ουσιαστικές αλλαγές στις τιμές με τις οποίες δημοπρατούνται τα δημόσια έργα έχουν να γίνουν από το 2012» υποστηρίζει ο επικεφαλής ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου. Προσθέτει «πως την τελευταία δεκαετία υπήρχαν διακυμάνσεις, αλλά σε γενικές γραμμές οι τιμές είχαν διατηρηθεί σταθερές. Όμως από το περασμένο καλοκαίρι άρχισαν να καταγράφονται, σε αρκετά υλικά αυξήσεις από 10% έως 20% το μήνα!».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) Σέργιος Λαμπρόπουλος υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, σε εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, πως για να εξομαλυνθεί η εκτέλεση των έργων πρέπει να λυθεί το θέμα της αναθεώρησης των τιμών καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο ίδιος ζήτησε «να γίνει ρύθμιση για επαναλειτουργία της Επιτροπής Διακύμανσης Τιμών».
Επειδή θα χρειάζονταν χρόνος που δεν υπάρχει καθώς πρέπει να προχωρήσει σειρά διαγωνισμών, στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα κατονομάζονται ένα προς ένα τα υλικά καθώς και ο συντελεστής αναθεώρησης τιμών, από το χαλκό και την ξυλεία μέχρι τα πλαστικά και τα ασφαλτικά.