THEPOWERGAME
Ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή πενταετία, με ώθηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προβλέπει η αγορά υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η προσεχής πενταετία μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη περίοδος που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς, έχουν μπροστά τους μία περίοδο πέντε χρόνων, 2022-2026, κατά την οποία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κυμανθεί στο 3,5%-4% τον χρόνο.
Έτσι, με μοχλό τα κονδύλια 31 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, που μαζί με τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν για τη συμμετοχή στις επενδύσεις θα ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον χάρτη της ανάπτυξης που αποτελεί και το πολιτικό της ατού στην πορεία προς τις κάλπες του 2023 ή προς πρόωρες εκλογές το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, περί τα 4 δισ. ευρώ, έχουν εισρεύσει στη χώρα και τα πρώτα έργα υλοποιούνται, ενώ το άλμα 16% της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο με την έξοδο από την καραντίνα και την «ανάσταση» του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται ότι οδήγησε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών πάνω από 7% φέτος, καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει ενισχυθεί, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 5,1%.
Θα πρέπει να τονιστεί πως οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επεσήμαναν την ορθότητα της απόφασης να μοχλευθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, οι τράπεζες ήδη συζητούν με πελάτες για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων για να ζητήσουν να ενταχθούν στο RRF και έχουν υποψήφια σχέδια 1,5-2 δισ. ευρώ.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Με γνώμονα την καλή ως τώρα πορεία της οικονομίας παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης τους 19 από τους 26 μήνες της παρούσας διακυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους στην οικονομία.
- Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
- Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή αν καταστεί εφικτό και το 2022
- Την επίτευξη υψηλών-διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης από φέτος.
- Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.
- Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.
- Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022.
Νέες ιδιωτικοποιήσεις
Για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μετά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση δρομολογεί:
- Την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.
- Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και την εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας.
- Την προετοιμασία του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού.
- Την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες.
- Τα έργα αξιοποίησης ιαματικών πηγών.
- Την αναδιοργάνωση και πώληση της ΛΑΡΚΟ.