THEPOWERGAME
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθεί η νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας με τη διοίκηση της ΔΕΗ να υποστηρίζει στις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου πως «αν όλα δρομολογηθούν με άμεσες διαδικασίες» το έργο μπορεί να λειτουργήσει εντός του 2024.
Το φράγμα της Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας έχουν αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου, αλλά δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια με σημαντική ζημιά της ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει 282 εκατ. ευρώ για τα έργα στη Μεσοχώρα και προβλέπεται πως θα απαιτηθούν άλλα 83,2 εκατ. μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού.
Η προηγούμενη κυβέρνηση και η τότε διοίκηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ είχαν παρουσιάσει σχέδιο επανεκκίνησης των έργων στη Μεσοχώρα με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) που υποχρέωνε την επιχείρηση να ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό έργο εκτελώντας παράλληλα έργα προστασίας για τη διατήρηση μέρους του οικισμού Μεσοχώρας (Τομέας Δ). Ακολούθησε, όμως, προσφυγή του συνδέσμου Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Αχελώος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), «με κύριο αίτημά του την ακύρωση της Απόφασης ΕΠΟ επικαλούμενος την ιστορικότητα του Οικισμού». Το ΣτΕ, με την 2230/2020 απόφασή του ακύρωσε την ΑΕΠΟ του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει πως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που ακυρώθηκε από το ΣτΕ «είχε εξετάσει και τεκμηριώσει τη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, καθώς και αιτιολογήσει, (…) την κατασκευή του έργου ως αμιγώς ενεργειακού και μη συνδεόμενου με τα έργα Μερικής Εκτροπής Αχελώου».
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Η ΔΕΗ προχώρησε εκ νέου τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ. Έτσι, και «σε σχέση με τις ενέργειες συμβατότητας του έργου με το υφιστάμενο Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) συνεδρίασε στις 07.05.2021 και γνωμοδότησε ομόφωνα ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την διαδικασία έκδοσης της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».
Η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές στις 29 Απριλίου 2021. «H έκδοση της νέας ΑΕΠΟ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο 2021, αν όλα δρομολογηθούν με άμεσες διαδικασίες, με εκτίμηση της λειτουργίας του έργου εντός του 2024» αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου της ΔΕΗ.
Την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της Μεσοχώρας έχει επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος είχε αναφερθεί πρόσφατα και στις ενέργειες προκειμένου να εξεταστεί νομικά το ενδεχόμενο μερικής εκτροπής του Αχελώου για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο θεσσαλικό κάμπο λόγω της έλλειψης νερού.