THEPOWERGAME
Ένταξη με ένα επιχειρηματικό σχέδιο σε πολλές προσκλήσεις, που θα είναι ανοιχτές μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού τους, λιγότερα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση δαπανών και νέο εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που θα συνδέεται με taxisnet, ΕΡΓΑΝΗ και ΓΕΜΗ, είναι οι βασικές αλλαγές που εισάγει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-27, ύψους 4 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη).
Το πρόγραμμα έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2021 όχι μόνο θα έχει εγκριθεί αλλά – πιθανότατα – θα έχουν δημοσιευθεί οι πρώτες προσκλήσεις ώστε από το 2022 να αρχίσει η ένταξη των πρώτων επιχειρηματικών σχεδίων και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα και προκρίνει την εμπροσθοβαρή απορρόφηση των πόρων θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στην οικονομία. Άλλωστε, αυτό είναι και το μήνυμα της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στην 85η ΔΕΘ: «Τρέξτε γρήγορα τα χρηματοδοτικά προγράμματα».
Δέσμη μεταρρυθμίσεων για ταχύτερη χρηματοδότηση επιχειρήσεων
Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται δέσμη μεταρρυθμίσεων, με βάση και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση αντίστοιχου προγράμματος στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-20 (ΕΠΑνΕΚ), στις οποίες περιλαμβάνονται:
- Η αναμόρφωση και βελτίωση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) ώστε αφ’ ενός να μπορεί να υποστηρίξει πολλές προσκλήσεις κι αφ’ ετέρου να διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα όπως Taxisnet, EΡΓΑΝΗ και ΓΕΜΗ, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος και ο χρόνος αξιολόγησης των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
- Οι προσκλήσεις για τα επιμέρους προγράμματα θα είναι ανοιχτές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέχρις ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.
- Οι προσκλήσεις θα είναι οριζόντιες, θα αφορούν δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων. Σταματούν οι κλαδικές προσκλήσεις.
- Εξετάζεται η έκδοση ενιαίων προσκλήσεων για κάλυψη πολλών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ψηφιακή μετάβαση, επενδύσεις, ανθρώπινο δυναμικό) ώστε να εντάσσεται μία εταιρεία μ’ ένα και μόνο επιχειρηματικό σχέδιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν κατακερματισμένες δράσεις που στερούνται ενιαίου σχεδιασμού.
- Θα συντμηθεί δραστικά ο χρόνος της διαδικασίας αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων έως την τελική επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ενίσχυσης.
- Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση των δαπανών θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ θα απλοποιηθούν και οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τις επιχειρήσεις.
- Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιούνται συστηματικότερα, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση παρουσιάζει δυσκολίες.
- Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης μεγάλων προσκλήσεων θα γνωστοποιείται έγκαιρα στους δυνητικούς δικαιούχους χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε να σχεδιάσουν με την απαιτούμενη χρονική άνεση τα επενδυτικά τους σχέδια.
- Θα δημιουργηθούν και θα υποστηριχθούν δομές και μηχανισμοί που βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εντοπίσουν τις ανάγκες τους και να τις συνδέσουν με συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδότησης.
- Θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα περιφερειακά προγράμματα ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο ομοειδών δράσεων που δημιουργούν σύγχυση των δυνητικών δικαιούχων και απολήγουν στη μη ελκυστικότητα πολλών προσκλήσεων.
Απορροφάται το σύνολο των πόρων του ΕΠΑνΕΚ το 2022
Παράλληλα με το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, η οποία έχει ξεπεράσει το 80% (στα μέσα του 2019 ανέρχονταν μόλις στο 16%) και μάλιστα έχοντας συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στις επιχειρήσεις. Με βάση τους ρυθμούς απορρόφησης, εκτιμάται ότι το 2022 θα έχει απορροφηθεί το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού.