THEPOWERGAME
Η Κριστίν Λαγκάρντ εγκωμίασε τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης αλλά τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι να αποδώσουν απτά αποτελέσματα, κατευθύνοντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις σωστές επενδύσεις και θέτοντας στη σωστή τροχιά τις οικονομίες για ένα πιο «πράσινο» και ψηφιακό μέλλον.
Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρατήρησε, επίσης, πως ένα μεγάλο τεστ για την Ευρώπη είναι το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Αυτή είναι, εξάλλου, μια από τις αποστολές του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. δολαρίων.
Χάσμα στην ΕΕ για την οικονομική πολιτική
Βέβαια, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να μοιράζονται διαφορετικές απόψεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Η συζήτηση για την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να καταλάβει υψηλή θέση στην ατζέντα των κυβερνήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.
Όπως είχε δηλώσει η κ. Λαγκάρντ και την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας. Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, οι γυναίκες και οι νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε μια απόλυση. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), οι εργαζόμενες γυναίκες θα είναι φέτος κατά 13 εκατ. λιγότερες από το 2019, λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19. Αντίθετα, ο αντρικός πληθυσμός έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τις απώλειες που υπέστησαν από το 2020.
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά πτώση του ωρομίσθιου
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την Eurostat επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αλλά και την βραδεία αποκατάσταση της αγοράς εργασίας. Αφενός, η ανάκαμψη των 19 οικονομιών που απαρτίζουν το ευρώ συνεχίζεται με τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύεται κατά 1,5% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο και κατά 7,7% από πέρσι. Αφετέρου, το ωριαίο κόστος εργασίας, το οποίο απαρτίζεται από τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές, υποχώρησε στην Ευρωζώνη κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από πέρσι. Μπορεί το ωρομίσθιο διολίσθησε κατά 0,4%, αλλά οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις των εργοδοτών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως ένας από τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ανάκαμψη στην Ευρώζωνη θα ήταν μια αύξηση του κόστους εργασίας, επιταχύνοντας την άνοδο του πληθωρισμού. Τόνισε, όμως, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις σε αυτή τη φάση. Μια βραδεία αποκατάσταση της αγοράς εργασίας είναι βασική ανησυχία όχι μόνον της κ. Λαγκάρντ αλλά των κεντρικών τραπεζιτών του ανεπτυγμένου κόσμου. Γι΄ αυτό και η κ. Λαγκάρντ είπε στο Bloomberg ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια περαιτέρω αναδίπλωση των μέτρων στήριξης πέραν της επιβράδυνσης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.