THEPOWERGAME
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το οργανόγραμμα και οι διαδικασίες ένταξης της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είπε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταμπουλίδης, που είναι και ο επικεφαλής του PPF, υποστήριξε πως «θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. τα έργα της πρώτης λίστας» που αναμένεται να ενταχθούν στη νέα Μονάδα μέσα στον Οκτώβριο. Ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο σε φράγματα και νοσοκομεία, αλλά ήδη έχει γίνει γνωστό πως στο PPF θα αναλάβει την προετοιμασία μεγάλων έργων, από το «Κυβερνητικό Πάρκο» στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ μέχρι τις νέες φυλακές στην Αττική και τη διαδικασία αξιοποίησης του τεράστιου ακινήτου που σήμερα φιλοξενεί το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.
Ειδικά στα φράγματα, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Σταμπουλίδης, φαίνεται πως το PPF θα αναλάβει αρχικά κάποιον από τους διαγωνισμούς με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια πιθανώς θα αναλάβει και άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης την κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ με τα 200 εκατ. να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσο για τα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη για το κυβερνητικό σχέδιο αναβάθμισης των νοσηλευτικών μονάδων, ακόμα και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης, θα υπάρχουν δύο δρόμοι για την ένταξη ενός έργου στη Μονάδα Ωρίμανσης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτο δρόμος είναι μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «έργα εθνικής στρατηγικής σημασίας» και της κατάθεσης αιτήματος στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για την ένταξη ή όχι. Η Κυβερνητική Επιτροπή μπορεί να αναθέσει στο PPF όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και σειρά ενεργειών για την προετοιμασία του διαγωνισμού, ακόμα και την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο δεύτερος δρόμος «είναι με απευθείας αίτημα του αρμόδιου φορέα προς το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί την πρόταση π.χ. ενός δήμου ή άλλου κρατικού οργανισμού και αν έχει έντονο τοπικό αποτύπωμα, αποτελεί προτεραιότητα, κλπ, τότε την εντάσσει στο PPF.
«Θέλουμε να καταλάβει ο δικαιούχος ότι σταματάει να τον απασχολεί η εσωτερική του διαδικασία και η εσωτερική του γραφειοκρατία» είπε ο Π. Σταμπουλίδης και πρόσθεσε πως «μειωμένη γραφειοκρατία σημαίνει ταχύτερη απορρόφηση πόρων και κονδυλίων». Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε χθες πως «είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε και ένα πλαίσιο συμβάσεων ώστε να ενεργοποιείται ακόμα πιο ταχύτερος μηχανισμός για έργα μεγάλου προϋπολογισμού που απαιτούν εξειδικευμένους συμβούλους».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ υπενθύμισε πως «όλα τα έργα στο δημόσιο χωλαίνουν γιατί τα χρονοδιαγράμματα ποτέ δεν υλοποιούνται». Πρόσθεσε πως το Ταμείο έχει στην κουλτούρα του τον συντονισμό φορέων, γνωρίζει από διαχείριση συμβάσεων και συνεπώς μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση κινδύνου, αλλά και καλύτερη παρακολούθηση των έργων. Τόνισε, τέλος, πως το Ταμείο αναπτύσσει και εργαλείο αξιολόγησης των προτάσεων με βάση σειρά κριτηρίων βιωσιμότητας (ESG).