THEPOWERGAME
Μόνο με συναίνεση της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση πρόκειται να επανεξετάσει το πλαφόν των δύο θητειών στους πρόεδρους των Επιμελητηρίων εν όψει των εκλογών του 2022. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενώπιον της επιμελητηριακής κοινότητας, στην ετήσια γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) – στην οποία παρέστη και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης- προχθές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Το θέμα ήταν ένα από τα βασικότερα στις τοποθετήσεις αλλά και στα «πηγαδάκια» της συνέλευσης καθώς εάν δεν καταργηθεί το πλαφόν ένας αριθμός προέδρων Επιμελητηρίων – και μάλιστα με έντονο αποτύπωμα στο θεσμό – δεν θα μπορέσουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά αιτήματα που κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην πρώτη συνάντηση που είχαν πριν λίγες ημέρες, μόλις ο κ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανέλαβε την προεδρία της ΚΕΕΕ διαδεχόμενος τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Μίχαλο.
«Εάν θα υπήρχε consensus στη Βουλή και το ήθελε και η αντιπολίτευση, θα μπορούμε να συζητήσουμε αν αυτό θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επανεξεταστεί. Εάν όμως θα είναι μία συζήτηση μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο για να φανεί ότι υπάρχει κάποιου είδους μεταξύ μας συμφωνία, δεν θα το ήθελα. Άρα, εδώ είναι η αντιπολίτευση, συζητείστε και άμα τα βρείτε, το ξανασυζητάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης «δείχνοντας» στον παριστάμενο τομεάρχη Ανάπτυξης, πρώην υπουργό, κ. Αλέξη Χαρίτση.
Ο κ. Χαρίτσης ήταν, άλλωστε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης το 2017 όταν θεσπίστηκε το πλαφόν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τότε λόγο για «θεσμική πρωτοβουλία» με γνώμονα την ενίσχυση των μηχανισμών αυτοανανέωσης των Επιμελητηρίων.
Τη συγκεκριμένη διάταξη τροποποίησε εν μέρει φέτος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προβλέποντας ότι το πλαφόν ισχύει μόνο για δύο πλήρεις θητείες. Άρα, στην περίπτωση που κάποιος πρόεδρος Επιμελητηρίου έχει αναλάβει στο μέσον της θητείας αντικαθιστώντας τον ως τότε πρόεδρο, είτε για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. θανάτου) είτε εφ’ όσον υπάρχει σχετική συμφωνία, αυτή η θητεία δεν προσμετράται.
Με πλειοψηφία 3/5 η παύση και αντικατάσταση της Διοικητικής Επιτροπής
Στην ομιλία του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι στις διατάξεις για τα Επιμελητήρια που το υπουργείο Ανάπτυξης θα ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο -κατετέθη ήδη στη Βουλή και επίκειται η συζήτηση και η ψήφισή του – θα περιλαμβάνεται η αλλαγή στο ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται στο Διοικητικό Συμβούλιο για την παύση ή την αντικατάσταση της Διοικητικής Επιτροπής.
Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα το 50%+1, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει ζητήσει ν’ αυξηθεί στα 4/5, ωστόσο το υπουργείο προσανατολίζεται στα 3/5. «Ο λόγος που θα επιμείνω σε κατά τι λιγότερο από την πρότασή σας, είναι ότι δεν θέλω να ξαναβρεθώ μπροστά σε μία έννοια τυραννίας. Μου αρέσει να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος της πλειοψηφίας έστω και αυξημένης, σε εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Όταν θεσμοθετείς τα 4/5, στην ουσία λες ότι αυτοί που εκλέγονται μία φορά, δεν θα μπορούν να αλλάξουν σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και, άρα, αισθανόμενοι ακλόνητοι και πανίσχυροι, μπορεί να φτάσουμε στα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε πέρσι το καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο κ. Α. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επαναβεβαίωσε, πάντως, ότι η Κυβέρνηση «θεωρεί τα Επιμελητήρια συμμάχους και συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι κάτι το οποίο έχουμε αποδείξει έμπρακτα», πρόσθεσε.