THEPOWERGAME
Το μοντέλο της Κύπρου με την αξιοποίηση συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού (GPS) ώστε να καταγράφεται η διαδρομή του γάλακτος από τον κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική μονάδα, όπως επίσης και η διαδρομή του ελαιολάδου από το ελαιοτριβείο στο εμπόριο ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν στη «μάχη» κατά της νοθείας και τις «ελληνοποιήσεις» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Μ’ αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα προστεθεί και ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των ελέγχων.
Σήμερα, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι μεταποιητικές (γαλακτοκομικές-τυροκομικές) επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν ισοζύγια γάλακτος κάθε μήνα, δηλαδή οι πρώτοι τι ποσότητες παρέδωσαν και σε ποια εταιρεία, οι δεύτερες τι ποσότητες παρέλαβαν και από ποιους παραγωγούς (πρόκειται για το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ).
Με το νέο σύστημα, προβλέπεται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα στα βυτιοφόρα ώστε από την ώρα που θα παραλαμβάνουν το γάλα και θα ξεκινούν τη μεταφορά του, αυτομάτως θα ενημερώνεται η ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργεί και στην οποία θα έχουν πρόσβαση σε real time και οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Έτσι, ανά πάσα στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα γνωρίζουν πόσες ποσότητες γάλακτος διακινούνται, από ποιους παραγωγούς προέρχονται, σε ποιες μεταποιητικές επιχειρήσεις καταλήγουν και μέσω ποιων διαδρομών, όπως θα καταγράφονται στο GPS.
Με το νέο σύστημα αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών και ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων (είτε πρόκειται για τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις είτε για ιδιώτες) καθίστανται συνυπεύθυνοι για τυχόν φαινόμενα νοθείας στο γάλα και στο ελαιόλαδο καθώς και σε άλλα προϊόντα στα οποία θα εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα.
Στο σύστημα σχεδιάζεται να εντάσσονται και τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα από το εξωτερικό, ευθύς μόλις περνούν στο ελληνικό έδαφος.
Εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ από το σύστημα Artemis plus
Με την αξιοποίηση συνεπώς της σύγχρονης τεχνολογίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν σε αναβάθμιση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ σε Artemis plus. Το σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά με «εξαιρετική επιτυχία», σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΛΓΟ, σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την επικράτεια εντός του έτους.
Πρόκειται, αναφέρει η διοίκηση του οργανισμού, «για μια πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, συνδέεται με τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που γίνονται να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ, κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου, «η ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ το κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ».
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν σημειώνει ότι «μόλις λειτουργήσει το σύστημα Artemis plus ο Οργανισμός θα γνωρίζει πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος», ενώ ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του οργανισμού, κ. κ. Δημήτρης Γαλαμάτης εκτιμά ότι «η εφαρμογή του συστήματος συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα».
Επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στους επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ.