THEPOWERGAME
Πλησίον στο 5% -με πιο πιθανή τιμή το 5,1%– τοποθετεί η κυβέρνηση την αύξηση του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ΑΕΠ β’ τριμήνου 2021.
Η νέα πρόβλεψη είναι περίπου 150 μονάδες βάσης αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,6% που περιλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη. Η νέα βελτιωμένη πρόβλεψη αντικατοπτρίζει αποκλειστικά και μόνο την αναβαθμισμένη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για τη φετινή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θέοδωρο Σκυλακάκη, τα τουριστικά έσοδα πλέον -μετά και τα στοιχεία Αυγούστου- αναμένονται στο 60% εκείνων του 2019, αντί 45% που ήταν η εκτίμηση στο ΜΠΔΣ 2022-2025.
Οι 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στα τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αντιστοιχούν σε 1,5 ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ. Το 2019, τα τουριστικά έσοδα (από τον εισερχόμενο τουρισμό) ανήλθαν σε 18,3 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Για φέτος, εφόσον ο στόχος των τουριστικών εσόδων του 60% αναφορικά με το 2019 επιτευχθεί, θα πλησιάσουν τα 11 δισ. ευρώ.
Πάντως, και η νέα πρόβλεψη της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, όπως και η προηγούμενη του ΜΠΔΣ 2022-2025, είναι συντηρητική. Δεν αντικατοπτρίζει τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ύφεση α’ τριμήνου, όπως επίσης και την υψηλότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη του β’ τριμήνου 2021. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, ότι η πρόβλεψη του ΑΕΠ στο ΜΠΔΣ 2022-2025 έγινε με βάση την εκτίμηση ότι στο α’ τρίμηνο του έτους θα είχαμε ύφεση πάνω από 8%. Τελικά, η ύφεση που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 2,3%.
Επίσης, στο β´ τρίμηνο του έτους, όλοι οι αναλυτές ανέμεναν μια διψήφια ανάκαμψη, αλλά πλησίον όμως του 10%. Το 16,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, ξεπέρασε κατά τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που είχε γίνει πριν. Και όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, «μπορεί ο πήχης (του ΑΕΠ) να ανεβαίνει στο 5% για την κυβέρνηση αλλά μην παραξενευτείτε αν βρεθεί μπροστά με αριθμό 6, αντί για 5».
Η διάχυτη αισιοδοξία δεν προκαλείται μόνον από την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Όπως δήλωσε και πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης, «η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό». Ο ίδιος υπογράμμισε την αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9,% και των εξαγωγών αγαθών κατά 17,1%.
Επίσης o δείκτης PMI της IHS Markit τον Αύγουστο του 2021, έκλεισε στο υψηλότερο σημείο που τον Απρίλιο του 2000. Ο δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) μετρά την απόδοση και τις λειτουργικές συνθήκες της μεταπόιησης της χώρας.
Τη νέα κυβερνητική εκτίμηση για το ΑΕΠ 2021 αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στην ΔΕΘ, μαζί με τα μέτρα στήριξης των πιο αδύνατων.