THEPOWERGAME
Τι μπορούμε να αναμένουμε τη φετινή σεζόν όσον αφορά το business ταξίδι, τον εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό;
Είναι το κρίσιμο ερώτημα των ημερών, μόλις λίγο πριν από την έναρξη της 85ης ΔΕΘ που μαζί με το Thessaloniki Helexpo Forum ‘21 θα αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στην Ευρώπη το 2021. Ίσως και τη συμβολική αφετηρία για την επανεκκίνηση του κλάδου που επλήγη ανεπανόρθωτα από την πανδημία COVID-19.
«Η πορεία του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού παραμένει ένα ερωτηματικό, ιδίως για την χειμερινή περίοδο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί το υγειονομικό κομμάτι γεγονός που δημιουργεί μια αβεβαιότητα στον κλάδο» λέει σε επικοινωνία με το powergame.gr , ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
«Η οργάνωση για μία έκθεση, το στήσιμο των περιπτέρων χρειάζονται μήνες προετοιμασίας, ακόμα και χρόνια όταν αναφερόμαστε σε πολύ μεγαλύτερου μεγέθους εκδηλώσεις και συνέδρια. Συνεπώς, η ανάκαμψη καθυστερεί στην συγκεκριμένη κατηγορία καθώς ο συνεδριακός τουρισμός δεν μπορεί να έχει την εναλλακτική των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής».
Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα του business τουρισμού στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις αναφέρει πως τώρα, διανύουμε τη δεύτερη high season έχοντας όμως χάσει την πρώτη που είναι οι μήνες Μάιος και Ιούνιος.
Έτσι, παρατηρεί μια δυσκολία στο να επανεκκινήσει το επαγγελματικό ταξίδι και το αποδίδει σε δύο πιθανά σενάρια: στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είχαν προεξοφλήσει το budget ταξιδιών και στο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πολλές εταιρείες απέτρεψαν στα στελέχη τους να ταξιδεύουν, υπό τον φόβο της διασποράς της COVID-19.
«Ακόμα λοιπόν, δεν έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να δούμε μέσα στο Σεπτέμβριο κάποια ανατροπή. Ούτε θα έχουμε το φαινόμενο του revenge tourism που είδαμε τον Αύγουστο για το μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα», καταλήγει ο κ. Βασιλικός.
«Τα μέτρα μπήκαν οριζόντια, αλλά δεν βγαίνουν οριζόντια. Ασφαλώς, θα δούμε μια κανονικότητα και μια ανάκαμψη στο business travel, τον συνεδριακό τουρισμό και το city break αλλά για την ώρα καθυστερεί».
Αυξάνεται η διάρκεια διαμονής και το μοντέλο business & pleasure
Ένα δεύτερο βασικό ερώτημα για την επανεκκίνηση του συνεδριακού τουρισμού περιστρέφεται γύρω από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, που, εν μέσω πανδημίας πήραν τη θέση του επαγγελματικού ταξιδιού και των συνεδρίων δημιουργώντας μια νέα αγορά.
«Προσωπικά, θεωρώ πως αργά ή γρήγορα θα οδηγούμασταν στις νέες αυτές ψηφιακές μορφές, ασχέτως από το ξέσπασμα της πανδημίας. Δεν πρέπει λοιπόν να μας ανησυχεί τόσο», λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, επισημαίνοντας πως παράλληλα με την τάση των ψηφιακών συνευρέσεων επικρατεί μια εξίσου ισχυρή τάση: αυτή του να προτιμώνται οι δια ζώσης συναντήσεις από τις διαδικτυακές.
Θεωρεί δε, αρκετά πιθανό το να επικρατήσει ένας συνδυασμός των δύο μορφών. Άλλωστε, όπως ο ίδιος διαπιστώνει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΞΕΕ, η συχνότητα των ταξιδιών ναι μεν έχει μειωθεί, αλλά παρατηρείται αύξηση στη διάρκεια διαμονής όπως και στο μοντέλο εργασία-διακοπές, σε αντίθεση με παλαιότερα που επικρατούσε το ταξίδι αναψυχής.
Όσο για τις νέες μορφές του συνεδριακού τουρισμού που είναι στα σκαριά (π.χ. σε εξωτερικούς χώρους, στο φυσικό περιβάλλον, εν πλω) πιστεύει πως ούτως ή άλλως θα ερχόντουσαν, αλλά η πανδημία, σαφώς, επιτάχυνε τη δημιουργία τους.
«Ενδεχομένως να έρθουν ακόμα περισσότερες νέες τάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψουν να λειτουργούν οι γνώριμοι συνεδριακοί χώροι», εκτιμά.