THEPOWERGAME
Με φοροελαφρύνσεις στη φαρέτρα του ανεβαίνει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ώστε να δώσει ώθηση σε ανάπτυξη και επενδύσεις και να στείλει «σήμα» για μία νέα γενναία οικονομική πολιτική, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας αλλά και να βοηθήσει τα ευπαθή νοικοκυριά.
Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει για μία έκπληξη της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα από τις πυρκαγιές. Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ενώ υπάρχει ήδη ένας πυρετός προετοιμασίας σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Τον τελευταίο λόγο για το περιεχόμενο του «καλαθιού» της Θεσσαλονίκης θα έχουν οι δανειστές με τους οποίους η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις, έτσι ώστε μέσα από τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που ανταλλάσουν να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για το μέτρο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινωνίας.
Τα σενάρια πάνω στο τραπέζι είναι πολλά, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων έχει να κάνει με προτάσεις μείωσης της έμμεσης φορολογίας, όπως στον τομέα του ΦΠΑ ή στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που οι ελαφρύνσεις σε αυτή την περίπτωση πιάνουν ανεξαιρέτως όλους τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και με τη σκιά της μετάλλαξης να πέφτει βαριά πάνω από τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού οι θεσμοί είναι αντίθετοι σε μόνιμες ελαφρύνσεις συστήνοντας μάλιστα στην κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και λιγότερο στις οριζόντιες μειώσεις φόρων. Εξάλλου σε δύο χρόνια από τώρα, επιστρέφει η υποχρέωση της Ελλάδας για υψηλά πλεονάσματα με τον πήχη να τοποθετείται στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και να ψηλώνει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024 για να καταλήξει στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025.
Στη βάση αυτή όλες οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τις φοροελαφρύνσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο κοστολογημένων προτάσεων, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες δημοσιονομικές υπερβάσεις δεδομένων και των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για να τρέξουν από το 2022 και προβλέπουν «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Όλες οι νέες εκπτώσεις φόρων πριν αυτές φτάσουν να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στη Σλοβενία.
Αναλυτικότερα οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις φοροελαφρύνσεις προβλέπουν:
- Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.
- Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
- Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
- «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
- Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
- Μείωση των δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 22% ( από 24%) και στο 11% (από 13%).