THEPOWERGAME
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών εκτινάχθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ όλες οι προβλέψεις μιλούν και για περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, καθώς η πεποίθησή της ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι μεταβατική, αμφισβητείται.
Οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν αύξηση 3% στις 19 χώρες του ευρώ, έπειτα από αύξηση 2,2% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο τις προβλέψεις για 2,7% όσο και τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο αυξημένο κόστος των καυσίμων, όμως υψηλότερες ήταν και οι τιμές των τροφίμων. Ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα βιομηχανικά προϊόντα.
Πρόκειται για μία άβολη εξέλιξη για την ΕΚΤ, η οποία όλο και ανεβάζει τις προβλέψεις της για τον φετινό πληθωρισμό, όμως τελικά τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι πάντα υψηλότερα.
Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τον βασικό επικριτή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, να οδεύει προς το 5%, η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται όλο και εντεινόμενες πιέσεις να πάρει μέτρα κατά της αύξησης των τιμών, η οποία ξυπνά μνήμες υπερπληθωρισμού.
Η ΕΚΤ επιμένει ότι η επανεκκίνηση των οικονομιών της Ευρωζώνης ευθύνεται για την εκτίναξη του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί γρήγορα, στις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τους policymakers της, μάλιστα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, επομένως η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί εξαιρετικά χαλαρή.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων της για το επόμενο τρίμηνο.