THEPOWERGAME
Τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι Θεσμοί που θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, συστάσεις για στοχευμένα –και μόνο- μέτρα στήριξης της οικονομίας, για να μπορέσει να βγει όσο γίνεται πιο ανώδυνα από την πανδημία που ταλανίζει την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία πάνω από 18 μήνες.
Οι συστάσεις αυτές θα αφορούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. Τα τεχνικά κλιμάκια στις συζητήσεις τους με την ελληνική πλευρά θα λάβουν υπόψη τους το βασικό πνεύμα των οδηγιών που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 11ης αξιολόγησης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, σε αυτή την αξιολόγηση προστέθηκε μια ακόμα παράμετρος, αυτή των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών και των μέτρων που ήδη υλοποιούνται ώστε να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έχουν διατεθεί συνολικά 16,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 3.107 πολίτες, μέσω της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr).
Σύμφωνα με πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα με διάθεση να ξεσκονίσουν τις… πλατφόρμες που υποστηρίζουν πάσης φύσης μέτρα/δράσεις που αφορούν στήριξη επιχειρήσεων – νοικοκυριών, από επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι εξωδικαστικό μηχανισμό και πλειστηριασμούς.
Εξωδικαστικός και πλειστηριασμοί
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα δύο τελευταία θέματα, εντάσσονται στη γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τις αμέσως επόμενες ημέρες να βγάλει την προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε να είναι λειτουργικός την ερχόμενη άνοιξη και κυρίως για να επιβεβαιώσει την προσήλωση της στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων καθώς ο Φορέας αποτελεί επενδυτικό project.
Παράλληλα, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από την 1η Σεπτεμβρίου μετά από «πάγωμα» σχεδόν 1,5 χρόνου λόγω πανδημίας αποτελεί σήμα – έστω και οδυνηρό για τους πολλούς – επαναφοράς στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικής σημασίας είναι η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου) οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν ταχύτερες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στις καθυστερήσεις μέσω ανακοπών, που γίνονται δυσκολότερες. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι θέσεις τραπεζών και servicers επί των σχετικών διατάξεων.
Υπ’ ατμόν εξάλλου, βρίσκονται περί τις 35.000 αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο ώστε και το βαθμό χαλάρωσης του βραχνά του ιδιωτικού χρέους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της αποφυγής πτώχευσης.
Σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγείται στους ευάλωτους που ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που αφορά στην επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν γίνει ήδη οι σχετικές διεργασίες και ξεκαθαρίζεται ότι θα αφορά – εφόσον οι θεσμοί δώσουν το «πράσινο φως» μόνο τους υφιστάμενους δικαιούχους.
Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είναι ισχυρή καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προβλεπόμενη 9μηνη διάρκεια της επιδότησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειολήπτων – δεν θα έχουν απορροφηθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος. Ποσό που προτείνεται να μοιραστεί αναλογικά στους υφιστάμενους δικαιούχους για μερικούς μήνες ακόμα – πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου – ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 35%-40% όταν για τα ενήμερα δάνεια ξεκινούσε από το 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειωνόταν στο 80% για το επόμενο και «κλείνει» στο 70% για τους τελευταίους τρεις μήνες και μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.