THEPOWERGAME
Συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να καλύπτουν οι επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να χαρακτηριστούν «στρατηγικές» σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.
Για να ενταχθούν στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων» και να λάβουν τα σχετικά οφέλη, από την ταχύτητα αδειοδότησης μέχρι τα φορολογικά, τα έργα ΑΠΕ πρέπει να αφορούν καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες «που αξιοποιούν ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που έχουν προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον 50.000.000 ευρώ και κοινό σημείο σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Για να χαρακτηριστεί ένα έργο ΑΠΕ ως καινοτόμο πρέπει να αφορά τεχνολογίες συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, έργων ΑΠΕ που διασυνδέουν περιοχές της Επικράτειας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου, έργων πλήρως ελεγχόμενης ηλεκτροπαραγωγής (σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιούν βιομάζα ή βιοαέριο, σταθμοί που αξιοποιούν γεωθερμικό δυναμικό, ηλιοθερμικοί σταθμοί καθώς και σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – ΣΗΘΥΑ) και υβριδικών έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).
Στις στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν και έργα ΑΠΕ που έχουν προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον 100 εκατ. ευρώ και κοινό σημείο σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για έργα ΑΠΕ, που λαμβάνουν το κίνητρο ταχείας αδειοδότησης (…), η οριστική προσφορά σύνδεσης δεν χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων. Προκειμένου να εξακριβωθεί «εάν το έργο πληροί το κριτήριο του κοινού σημείου σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ζητά τη γνώμη του αρμόδιου διαχειριστή, είτε του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε (ΑΔΜΗΕ Α.Ε) είτε του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε), ο οποίος οφείλει να απαντήσει εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του αιτήματος».
Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις επενδύσεις που υλοποιούνται εξ ολοκλήρου σε περιοχές που εντάσσονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις ακόμα και εάν έχουν χαμηλότερο προϋπολογισμό από τα όρια που θέτει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αφού εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 25%.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, επίσης, πως «εάν διαπιστωθούν ανυπέρβλητα νομικά ή πραγματικά κωλύματα στη διαδικασία αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε., καθώς και των συνοδών αυτών έργων, που αποτελούν μέρος επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε άλλη, ανάλογη ή ομοειδή έκταση, τηρουμένων των οικείων περί αδειοδοτήσεως διατάξεων». Η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου εγκρίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν αίτησης του φορέα της επένδυσης στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», η οποία προωθεί το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.