THEPOWERGAME
Σαν να παραφράζει τη μνημειώδη φράση του Οδυσσέα Ελύτη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης διοχετεύει σημαντικούς πόρους στην… ελιά, το αμπέλι, τα αρχαία μνημεία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ώστε να επανασυνδεθούν αρμονικά οι σημαντικοί παραγωγικοί τομείς που αποτελούν τη «χρυσοτόκο όρνιθα» της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε πιο εξελιγμένη μορφή, στην εποχή του 5G.
Με περισσότερα από 3,5 δισ ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα υποδομής στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, όπως επίσης και στη μεταποίηση και τις συγκοινωνιακές υποδομές, και ταυτόχρονα να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.
Καθώς μάλιστα ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και ο πολιτισμός είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ο συγκεκριμένος Άξονας (4.6) στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έχει έμμεση -καθώς το Σχέδιο έχει δομηθεί με εθνικές κι όχι περιφερειακές προτεραιότητες – αλλά σαφέστατη περιφερειακή διάσταση καθώς οι δράσεις και οι υποδομές αφορούν στο σύνολο της επικράτειας.
Το πόσο θα μεγεθυνθεί το αναπτυξιακό αποτύπωμα σε κάθε περιφέρεια μένει να φανεί από την ανταπόκριση των ιδιωτών επενδυτών.
Τα προγράμματα που αξιοποιούν τον πολιτισμό
Συγκεκριμένα, στον Άξονα 4.6 προωθούνται προγράμματα που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα του πολιτιστικού τομέα και την ενδυνάμωση των εργαζομένων στην πολιτιστική δημιουργία.
Περιλαμβάνονται δράσεις, ειδικότερα, για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως πυλώνα ανάπτυξης τοπικών οικονομιών, την ενίσχυση και ανάδειξη της χειροτεχνίας, τη δημιουργία υποδομών και την στήριξη σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, την ενθάρρυνση ανάπτυξης ψηφιακών αναπτυξιακών μοντέλων στον πολιτισμό, την στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προώθηση των ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («artonprescription»), για θέματα ψυχικής υγείας.
Ειδικές δράσεις έχουν σχεδιασθεί για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Νερατζιά, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση & κατολισθήσεις), ενώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και πρόσθετα έργα ανάδειξης και διαφύλαξης της Ακρόπολης.
Παράλληλα, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (πρώην ΤΑΠΑ) διαθέτει σημαντικά εργαστήρια κατασκευής εκμαγείων, ακριβών αντιγράφων και απομιμημάτων και τα αντίστοιχα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, προωθείται η ανακαίνιση υποδομής και του εξοπλισμού του με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής.
Στόχος η συνδρομή στην τουριστική ανάπτυξη και τα αυξημένα δημόσια έσοδα από τις πωλήσεις των σχετικών προϊόντων.
Προς διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού χαρτοφυλακίου
Στον τομέα του τουρισμού βασική στόχευση είναι η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού χαρτοφυλακίου, η μείωση της εποχικότητας και η αύξηση των εσόδων.
Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η συστηματική προώθηση θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ορεινός, ο γαστρονομικός, ο τουρισμός ευεξίας, ο θαλάσσιος τουρισμός και οι συναφείς δραστηριότητες και ενισχύονται οι δράσεις για προσβάσιμες υποδομές.
Στο Σχέδιο προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τουρίστες που επισκέπτονται περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα μνημεία και τις φυσικές διαδρομές μέσω της αναβάθμισης των φυσικών υποδομών των μνημείων καθώς και υποδομών 5G που πρόκειται να εγκατασταθούν κατά μήκος των φυσικών και πολιτισμικών διαδρομών.
Οι υποδομές συμπληρώνονται με ψηφιακές υπηρεσίες, όπως πληροφοριών, υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσίες πιστοποίησης για παρόχους τοπικών αγαθών και υπηρεσιών.
Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής
Στην αγροδιατροφή προωθούνται δράσεις για αποτελεσματικές μεθόδους παραγωγής που αυξάνουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Επιπλέον, προωθούνται δράσεις έρευνας και καινοτομίας, ενισχύεται ο προσανατολισμός στην αγορά καθώς και η ικανότητα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές με σκοπό τον οικονομικό μετασχηματισμό του τομέα.
Βασικό στοιχείο των επενδύσεων είναι η εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών.
Οι προτεινόμενες επενδύσεις μέσω της καινοτομίας και νέων φιλικών προς το περιβάλλων μεθόδων επεξεργασίας του προϊόντος μειώνουν τις επιπτώσεις του κλάδου στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα προωθούν την έρευνα και την καινοτομία.
Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, εντάσσονται επενδυτικές δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών στην καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ήπιες, ψηφιακές) με στόχο την ενίσχυση του κλάδου στην απόκτηση εξωστρέφειας και δικτύωσης με σημαντικά οικονομικά και επαγγελματικά οφέλη.