THEPOWERGAME
Με αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό ορισμένων διαγωνισμών, αλλά και προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς ώστε να βρεθούν τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που απαιτούνται, προχωρούν οι τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία. Πρόκειται για διαγωνισμούς με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ που προωθούνται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το τελικό τεύχος δημοπράτησης διαμορφώνεται, δηλαδή, σε συνεργασία με τους υποψηφίους αναδόχους.
Σήμερα οι διαγωνισμοί βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο αφού έχουν προεπιλεγεί οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες τα έργα περιλαμβάνουν και την κατασκευή άλλων υποδομών, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι χώρους εστίασης και σπίτια για τους καθηγητές.
Για να κατατεθούν, όμως, προσφορές πρέπει να βρεθούν και τα χρήματα! Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ συζητούν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να καλύψει τμήμα των δανείων που θα λάβουν οι παραχωρησιούχοι, δηλαδή οι εταιρείες που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς. Παράλληλα διερευνάται το ενδεχόμενο να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή από κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ.
Παράλληλα με την αναζήτηση των απαραίτητων πόρων, τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τους υποψηφίους αναδόχους, προχωρούν και σε αλλαγές των αρχικών σχεδίων. Έτσι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπιστώθηκε πως θα κοστίσει λιγότερο να κατασκευαστεί νέο αμφιθέατρο σε ακίνητο του ιδρύματος παρά να ολοκληρωθεί το ημιτελές Μεγάλο Αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο.
Πρόσφατα η διοίκηση του πανεπιστημίου παρέλαβε και σχετική μελέτη του τεχνικού συμβούλου (Σαμαράς & Συνεργάτες) η οποία στηρίζει τα επιχειρήματα των υποψηφίων αναδόχων. Οι τελευταίοι είχαν υποστηρίξει πως «προτιμούν την ανέγερση νέου κτιρίου, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερο το ρίσκο ασφάλισης και συντήρησής του από το αντίστοιχο του παλιού κτίσματος». Επιπλέον «η μελέτη νέου κτηρίου προσφέρει καλύτερες δυνατότητες κατασκευής ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου ποικίλων χρήσεων». Η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει πως το υπάρχον ημιτελές κτήριο στο Ρέθυμνο θα αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις. Έτσι κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, χωρίς αύξηση του οικονομικού αντικειμένου ώστε να κατασκευαστεί νέο αμφιθέατρο.
Οι διαγωνισμοί
Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ίδιοι έξι όμιλοι έχουν προκριθεί στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες προβλέπονται και άλλα έργα όπως π.χ. χώρος σίτισης 1.500 φοιτητών στην Αλεξανδρούπολη και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων στην ίδια πόλη. Στην Κομοτηνή, εκτός από δύο κτίρια φοιτητικών κατοικιών προβλέπεται και χώρος σίτισης 2.500 φοιτητών, ένας ξενώνας φιλοξενίας και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες. Στην Ξάνθη προβλέπεται η κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας.
Οι ίδιοι διεκδικητές συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια, τα 13 από τα οποία θα κατεδαφιστούν. Στα διατηρητέα κτίρια θα λειτουργήσουν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα, κ.λπ. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.