THEPOWERGAME
Ίδια επιδότηση για την ίδια καλλιέργεια θα λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες από το 2026 καθώς η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σταδιακή, με έναρξη το 2023, σύγκλιση των επιδοτήσεων θέτοντας μετά από 20 και πλέον χρόνια, τέλος στο καθεστώς των λεγόμενων «ιστορικών δικαιωμάτων», δηλαδή την καταβολή επιδοτήσεων με βάση τις καλλιέργειες της περιόδου 2000-2002.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες της χώρας (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες), θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις για τους παραγωγούς που λαμβάνουν σήμερα κάτω από τον μέσο όρο και θα μειωθούν γι’ αυτούς που λαμβάνουν παραπάνω από το μέσο όρο ώστε το 2026 να λαμβάνουν όλοι την ίδια επιδότηση.
Η απόφαση αυτή ωφελεί κυρίως τους νέους αγρότες και τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς σήμερα ακόμη και σε διπλανά χωράφια παρατηρούνται πολύ μεγάλες διαφορές υπέρ των αγροτών που καλλιεργούσαν την περίοδο 2000-2002.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό που θα αλλάξει χέρια υπολογίζεται στα 92 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι κάθε χρόνο από το 2023 θα ανακατανέμονται 23 εκατ. ευρώ.
Ανακατανομή επιδότησης θα υπάρξει και το 2022, πιο ήπια, όμως, καθώς θα ακολουθηθεί το μοντέλο εσωτερικής σύγκλισης των προηγούμενων ετών.
Από τους μεγάλους μεταφέρονται 189 εκατ. ευρώ στους αγρότες με μεσαίο και μικρό κλήρο
Στα 92 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν άλλα 189 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που από το 2023, στο πλαίσιο της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, θα μεταφερθούν από τους παραγωγούς με πολλά στρέμματα στους παραγωγούς με μεσαίο και μικρό κλήρο.
Συνολικά, δηλαδή 848 εκατ. ευρώ (189εκατ. Χ 4 + 92 εκατ.) από την βασική ενίσχυση των αγροτών, θα αλλάξουν χέρια έως το 2026.
437 εκατ. ευρώ για φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις
Επιπρόσθετα, οι αγρότες θα λαμβάνουν το 25% των επιδοτήσεων κάθε χρόνο, συνολικά 437 εκατ. ευρώ, μόνο εφ’ όσον εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα».
«Η περιβαλλοντική συμμόρφωση αποτελεί πια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ακόμη και αν δεν μας το επέβαλε η Ευρώπη, θα έπρεπε πρώτοι εμείς οι ίδιοι να την ενστερνιστούμε, καθώς γύρω μας βλέπουμε παντού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρίπολη.
Στρατηγική προτεραιότητα να επιστρέψουν οι νέοι στο χωράφι
Στρατηγική προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών. «Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι νέοι στο χωράφι, την παραγωγή», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται πράξη: «στο νέο μέτρο για τους νέους αγρότες υπερδιπλασιάσαμε ήδη το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση, ενώ στο στρατηγικό μας σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, αυξάνουμε πάνω από 3% το ποσοστό του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες».
Ειδική ενίσχυση για κτηνοτροφία, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ψυχανθή
Ταυτόχρονα, το 13+2% των ενισχύσεων θα κατευθυνθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις (ενισχύσεις με βάση την παραγωγή) στην κτηνοτροφία, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή καθώς αξιολογούνται ως παραγωγικοί τομείς που χρήζουν στήριξης.
Προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-27, όπως λέει και το εύστοχο σύνθημα του Υπουργείου, θα είναι μια πολιτική που θα τη δουλέψουμε όλοι μαζί για να την εφαρμόσουμε, αλλά τελικά θα κερδίσουμε όλοι. Όχι μόνο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες μας αλλά και οι καταναλωτές των καταπληκτικών προϊόντων της ελληνικής γης. Και αυτό το στοίχημα θα έχει την προσωπική μου φροντίδα», τόνισε στη συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε
«Έχω μεγάλο μεράκι να μπορέσω να υλοποιήσουμε συνολικά αυτές τις πολιτικές. Ένα στοίχημα μεγάλο το οποίο, όπως και άλλα στοιχήματα τα οποία βάλαμε με τους εαυτούς μας αυτά τα τρία χρόνια, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κερδίσουμε».